Tržišni stres posle izveštaja o inflaciji u avgustu

Sunovrat vrednosti akcija na Wall Streetu

BerzaNovacSvetVesti

14.9.2022 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 1

Sunovrat vrednosti akcija na Wall Streetu Sunovrat vrednosti akcija na Wall Streetu
Njujorška berza pretrpela je najgoru rasprodaju još od ranih dana pandemije nakon što su zvanični podaci američkog Ministarstva rada u utorak pokazali da je... Sunovrat vrednosti akcija na Wall Streetu

Njujorška berza pretrpela je najgoru rasprodaju još od ranih dana pandemije nakon što su zvanični podaci američkog Ministarstva rada u utorak pokazali da je inflacija u avgustu bila viša nego što se očekivalo. Za investitore to je bio signal da će Fed nastaviti da podiže kamatne stope, dok su akcije na berzama oslabile.

Referentni berzanski indeks S&P 500 oslabio je za 4,3 odsto, što je najgori dan za njega od juna 2020. godine, sa 99 odsto izlistanih kompanija kojima je pala vrednost. Nasdaq Composite oslabio je za 5,2 procenta, budući da su tehnološke kompanije podnele najveći teret rasprodaje, prenosi Financial Times.

Industrijski Dow Jones indeks izgubio je 3,9 odsto vrednosti, a prinos na kratkoročni državni dug koji prati očekivanja kamatnih stopa dostigao je najviši nivo u skoro 15 godina. U isto vreme, investitori su povećali očekivanja da će Fed nastaviti da podiže kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju.

Akcije u Aziji pratile su u sredu pad na Wall Streetu, pa je hongkonški referentni indeks Hang Seng oslabio za dva procenta, a japanski Topix je pao za 1,7 odsto. Kineski indeks CSI 300 izgubio je 1,3 odsto vrednosti, a australijski S&P/ASX 200 2,7 odsto.

broker
Foto: AP

Investotori su u utorak procenili šansu na 33 odsto da će američka centralna banka ovog meseca povisiti kamatne stope za ceo procenat, a ne za 0,75 sa čime se do sada računalo. Podaci o inflaciji izvršili su dodatni pritisak na Fed da ispuni obećanje da će nastaviti da čini sve da umiri rast cena.

Tehnološke akcije posebno su osetljive na promene očekivanja u vezi sa kamatnim stopama, jer se procene vrednosti akcija uglavnom zasnivaju na budućim izgledima za rast. Kompanije Facebook Meta i Nvidia bile su među najvećim gubitnicima sa devet odsto gubitka, dok je Amazon oslabio za sedam odsto.

Pad vrednosti akcija umanjio je tržišnu vrednost kompanije Apple za 154 milijarde dolara, a Microsofta za 109 milijardi dolara, a obe kompanije zabeležile se najveće dnevne gubitke od septembra 2020. godine. Panična prodaja u utorak pogodila je oko 2.000 akcija, što je fenomen koji se događa u trenucima tržišnog stresa.

Tempo rasta potrošačkih cena u SAD delimično je usporen u avgustu, ali je ostao blizu maksimalnih vrednosti u poslednje četiri decenije i iznad očekivanja ekonomista. Indeks potrošačkih cena inflacije (CPI) u avgustu pokazazao je rast od 8,3 odsto na godišnjem nivou, izvestilo je u utorak Ministarstvo rada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...