Nastavljen blagi pad potrošačkih cena u SAD

Američka inflacija u avgustu 8,3 odsto

SvetVesti

13.9.2022 15:39 Autor: Vladimir Jokanović 3

Američka inflacija u avgustu 8,3 odsto Američka inflacija u avgustu 8,3 odsto
Tempo rasta potrošačkih cena u Sjedinjenim Američkim Državama delimično je usporen u avgustu, ali je ostao blizu maksimalnih vrednosti u poslednje četiri decenije i... Američka inflacija u avgustu 8,3 odsto

Tempo rasta potrošačkih cena u Sjedinjenim Američkim Državama delimično je usporen u avgustu, ali je ostao blizu maksimalnih vrednosti u poslednje četiri decenije i iznad očekivanja. Indeks potrošačkih cena inflacije (CPI) u avgustu pokazuje rast od 8,3 odsto na godišnjem nivou, izvestilo je u utorak Ministarstvo rada.

Iako je američka inflacija nastavila da pada drugi mesec uzastopno, nakon 8,5 odsto u julu i 9,1 odsto u junu, pad cena je manji nego što su očekivali ekonomisti, koji su predvideli da će očitavanje CPI u avgustu pokazati rast od 8,1 odsto. Nakon objave podataka oslabili su fjučersi američkih akcija, prenosi Wall Street Journal.

Akcije kompanija Tesla i Amazon oslabile su za tri odsto, a Microsoft i Alphabet za dva odsto. Nvidia je izgubila četiri odsto vrednosti svojih akcija. Prema prvim procenama usporavanje rasta cena u avgustu dogodilo se u nestabilnim sektorima, prehrambenom i energetskom, na koje najviše utiče rat u Ukrajini. Bazna mesečna inflacija u avgustu pokazala je rast od 0,6 odsto.

Izvor: Labor Department

Investitori procenjuju na 90 odsto šanse da će Fed sledeće nedelje povećati kamatne stope za još 75 baznih poena. Niko od čelnika banke, već nedeljama nije doveo u pitanje takva očekivanja. Analitičari ocenjuju da je usporavanje inflacije drugi mesec zaredom dobra vest za Fed, koja potvrđuje da njihove mere podizanja kamatnih stopa daju rezultat.

Ipak, pad inflacije u avgustu verovatno je posledica pada cena nafte, što je donelo olakšanje Amerikancima, budući da je benzin pojeftinio, ocenjuju analitičari. Oni dodaju da zbog skromnog usporavanja inflacije ne treba očekivati usporavanje politike Fed-a, odnosno odlaganje povećanja kamatnih stopa.

  • Jovana24

    13.9.2022 #1 Author

    Sigurno i veca od prikazane

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.9.2022 #2 Author

    Jos se kod njih to ne oseca…

    Odgovori

  • Tina

    14.9.2022 #3 Author

    Tesko da nas stignu sa inflacijom. Tu smo bolji od njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...