Upozorenje američke ministarke finansija

Jelen: Moguć rast cena benzina u SAD tokom zime

SvetVesti

12.9.2022 08:49 Autor: Vladimir Jokanović 2

Jelen: Moguć rast cena benzina u SAD tokom zime Jelen: Moguć rast cena benzina u SAD tokom zime
Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je u nedelju da bi Amerikanci mogli da dožive nagli rast cena benzina u zimskom periodu,... Jelen: Moguć rast cena benzina u SAD tokom zime

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je u nedelju da bi Amerikanci mogli da dožive nagli rast cena benzina u zimskom periodu, kada Evropska unija bude značajno smanjila kupovinu nafte iz Rusije.

Ona je istakla da je predloženo ograničenje cene za uvoz ruske nafte, oko kojeg su se usaglasile zemlje G7, osmišjeno kako bi cene bile pod kontrolom. „To je rizik, koji pokušavao da rešimo odlukom o ograničenju cena“, rekla je američka ministarka, prenosi Reuters.

Moguće povećanje cene benzina moglo bi da usledi jer će zemlje „većim delom prestati da kupuju rusku naftu“ i uvesti zabranu usluga koje Rusiji dozvoljavaju da otprema naftu u tankerima, rekla je Jelen.

Prema planu ograničenja sa kojim su se složile zemlje G7, predloženo je ukidanje usluga osiguranja, finansijskih i brokerskih usluga, kao i navigacije za terene brodove sa ruskom naftom i derivatima iznad granice cene koja će tek biti utvrđena.

Jelen je navela da je ograničenje cena usmereno na snižavanje prihoda koje bi Rusija mogla da iskoristi za vođenje rata u Ukrajini, dok istovremeno održava zalihe ruske nafte kako bi održala globalne cene na nižem nivou.

Upozorenje ministarke moglo bi ponovo da podstakne zabrinutsot za cene benzina koje su najzad počele da padaju u avgustu, pružajući olakšanje potrošačima pritisnutim inflacijom. Pad cena benzina izazvan je pojeftinjenjem nafte usled rasta rizika od recesije i činjenice da je potrošnja benzina u SAD smanjena kada su cene porasle iznad pet dolara za galon.

  • kaćica

    12.9.2022 #1 Author

    To je nezgodno bas.

    Odgovori

  • MAJALG

    12.9.2022 #2 Author

    Ovo jednostavno nije dobro po nikoga pa ni po ekonomiju jedne amerike, ali ocigledno je neka druga igra posredi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...