Dizel gorivo skuplje oko 0,10 evra

Cene benzina i karata za javni prevoz rastu posle isteka nemačkih subvencija

EUNovacU fokusuVesti

1.9.2022 20:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Cene benzina i karata za javni prevoz rastu posle isteka nemačkih subvencija Cene benzina i karata za javni prevoz rastu posle isteka nemačkih subvencija
Cene benzina i javnog prevoza u Nemačkoj porasle su u četvrtak nakon što su vladine subvencije istekle, na štetu potrošača koji se već bore... Cene benzina i karata za javni prevoz rastu posle isteka nemačkih subvencija

Cene benzina i javnog prevoza u Nemačkoj porasle su u četvrtak nakon što su vladine subvencije istekle, na štetu potrošača koji se već bore sa visokim troškovima energije.

Najveći nemački auto-klub ADAC saopštio je da su prve procene pokazale da je prosečna cena jednog litra benzina oko 0,25 evra skuplja ovog jutra nego prethodnog dana. Dizel gorivo je skuplje oko 0,10 evra, prenosi Beta.

Današnji dan u Nemačkoj je označio kraj privremenog smanjenja poreza na benzin i posebnih mesečnih karata za javni prevoz od devet evra koje je vlada odredila u maju kako bi umanjila posledice inflacije.

Karta za javni prevoz sa popustom, koja se može koristiti u svim lokalnim i regionalnim autobusima i vozovima, pozdravljena je kao poseban uspeh jer je omogućila milionima ljudi da jeftino putuju zemljom, uz uštedu procenjenih 1,8 miliona metričkih tona emisije ugljen-dioksida.

Borci za zaštitu životne sredine pozvali su da se popust na karte u nekom obliku produži. Nemački ministar saobraćaja rekao je da razmatra tu ideju.

Vlada pokušava da podstakne potrošače i preduzeća da štede energiju na bilo koji način kako bi sprečili nestašicu tokom zimskih meseci, nakon što je Rusija naglo smanjila dotok prirodnog gasa u Nemačku.

Nedavno je objavljeno da će ove zime biti snižene temperature u javnim kancelarijama i da će noću biti isključeno osvetljenje na uličnim reklamama.

  • MARIJA

    1.9.2022 #1 Author

    Strasno, gde ovo vodi?

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.9.2022 #2 Author

    E Vučić. Vučić, karta za javni prevoz od 9 eura? Nemci su to imali bar privremeno a naša karta je 3 puta skuplja a njihova primanja bar 5 puta veća pa opet kukaju.

    Odgovori

    • Lelica

      2.9.2022 #3 Author

      Naravno da je velika razlika u nasim standardima.

      Odgovori

  • TINA

    2.9.2022 #4 Author

    Kod nas su cene, generalno pa skoro iste kao I u Nemackoj.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.9.2022 #5 Author

    Njihov i nas standard,a cene skoro iste..

    Odgovori

  • LEKI

    3.9.2022 #6 Author

    Cene su slicne kao i ovde,ali zarade neuporedive

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...