Javnost protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju

Nemačkoj privredi preti rekordan manjak radne snage

EUVesti

31.8.2022 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačkoj privredi preti rekordan manjak radne snage Nemačkoj privredi preti rekordan manjak radne snage
Trend starenja stanovništva, dramatičan nedostatak radne snage, kao i sve manji iznos uplaćenih doprinosa za penzije čine eksplozivni koktel koji preti nemačkoj privredi i... Nemačkoj privredi preti rekordan manjak radne snage

Trend starenja stanovništva, dramatičan nedostatak radne snage, kao i sve manji iznos uplaćenih doprinosa za penzije čine eksplozivni koktel koji preti nemačkoj privredi i društvu u celini. Međutim, u javnosti razvila se žestoka polemika može li povećanje radnog veka na 70 godina da reši sve te probleme.

Kako piše Deutsche Welle, nemačka preduzeća su u prvom tromesečju ove godine objavila rekordan broj oglasa za posao, pokušavajući da popune čak 1,74 miliona praznih radnih mesta, prenosi Poslovni.hr.

Toliko praznih radnih mesta ne pamti se od ujedinjenja 1990. godine. Istovremeno, Nemačka beleži rekordno nizak udeo mladih ljudi u ukupnom stanovništvu. Prema podacima statističkog zavoda Destatis, svega 10 odsto stanovništva u dobi je između 15 i 24 godine.

S druge strane, stariji od 65 zauzimaju petinu udela u stanovništvu. Kako je broj novorođenih premali da bi ublažio ovaj jaz, državni penzioni sistem pod ozbiljnim je pritiskom. Jedno od rešenja moglo bi biti podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 70 godina, što je početkom avgusta predložio Stefan Volf (Stefan Wolf), predsednik udruženja metalske i elektrotehničke industrije koja se nalazi u sklopu Federacije nemačkih poslodavaca.

Volfov predlog razljutio je sindikate, socijalne aktiviste i stranke levice. Član stranke Levica Ditmar Barš (Dietmar Bartsch) predlog je čak nazvao “antisocijalnom glupošću”.

Trenutno nemačka vlada radi na implementaciji podizanja granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina za radnike rođene nakon 1967. godine. Ministar rada Hubertus Hajl (Hubertus Heil) – član socijaldemokratskog SPD-a – već je odbacio ideju o još jednom povećanju granice, a polemiku koja se pojavila u javnosti nazvao je “fantomskom”.

foto: Rawpixel

Ekonomista Johanes Rauš (Johannes Rausch) ističe kako je povećanje granice za odlazak u penziju uvek izuzetno nepopularna mera. “Iz toga razloga političari odlažu odluku o tome što je moguće više. Ali mogu zamisliti da se sredinom iduće decenije, kada zapnemo usred demografske krize, nešto promeni po tom pitanju”, kaže Rauš.

Samo nominalni efekt

Ako dođe do dodatnog povećanja granice za penziju, Nemačka neće biti usamljena u tome. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predviđa da će se prosečna starost za penzionisanje u njenim članicama podići na 66,1 godinu za muškarce i 65,5 godina za žene. U državama gde je granica za penzionisanje već vezana za očekivani životni vek, poput Danske, Italije ili Estonije, već je jasno da će granica u narednim godinama značajno povećati.

“Dobar deo radno aktivnih premine pre nego što dosegnu uslove za penziju”, smatraju analitičari. Prema njihovom mišljenju, rešenje je u imigraciji.

Dodaju da će se vrlo verovatno povećati stope izdvajanja za penzije, sa sadašnjih 18,6 na više od 20 odsto do 2025. godine.

  • IVAN

    31.8.2022 #1 Author

    Eto sanse za nase ljude

    Odgovori

  • MAJALG

    11.9.2022 #2 Author

    Najbolje da radnika vode direktno iz firme pa dva metra ispod zemlje, ovo je strasno sta im sve pada na pamet.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...