Da li će se vodeći proizvođači prilagoditi do propisanog datuma?

Kalifornija bez automobila na benzin u 2035. godini

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

26.8.2022 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kalifornija bez automobila na benzin u 2035. godini Kalifornija bez automobila na benzin u 2035. godini
Odbor za vazdušne resurse Kalifornije odobrio je u četvrtak dugo očekivanu meru koja će polako istiskivati proizvođače novih automobila na benzinski pogon u najmnogoljudnijoj... Kalifornija bez automobila na benzin u 2035. godini

Odbor za vazdušne resurse Kalifornije odobrio je u četvrtak dugo očekivanu meru koja će polako istiskivati proizvođače novih automobila na benzinski pogon u najmnogoljudnijoj američkoj državi do 2035. godine, zahvaljujući onim što se smatra najstrožim ekološkim propisom ikada donetim za ovakva vozila.  

Zabrana će se odnositi na većinu novih vozila, uključujući limuzine, terence i lake kamione, ali neće uticati na prodaju polovnih vozila.

Zakon zahteva da najmanje 35 odsto novih vozila prodatih u državi do 2026. godini bude „nulte emisije” – prag koji će se postepeno povećavati za 6-8 odsto godišnje dok ne dostigne punih 100 odsto 2035. godine.

Regulatorni odbor je jednoglasno usvojio meru i zagovarao ovaj potez kao istorijski korak u borbi protiv klimatskih promena.

Plug-in gas/električni hibridi koji imaju domet baterije od najmanje 50 milja i dalje će moći da čine do 20 odsto prodaje, dok potpuno električni ili automobili na vodonik moraju činiti preostali iznos.

Više od deset američkih država koje obično slede Kaliforniju u regulaciji vozila moglo bi biti spremno da usvoji slične mandate, navodi New York Times. Njujork, Pensilvanija i Vašington su među državama koje često usvajaju propise identične kalifornijskim.

Manje od jedan odsto automobila na putevima u SAD danas je električno, prema agenciji Reuters, ali je prodaja značajno porasla u poslednjoj deceniji i očekuje se da će u narednim godinama naglo skočiti.

Veliki proizvođači automobila ulažu milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila, a 2035. godina je takođe cilj koji je General Motors postavio da svoju proizvodnju prebaci isključivo na ovaj tip automobila.  

Priprema infrastrukture zemlje za prelazak na električna vozila u celoj industriji bila je kritična komponenta više zakona o potrošnji koje je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao tokom prošle godine. Zakon o infrastrukturi od 1,2 biliona dolara usvojen prošle godine dozvoljava 7,5 milijardi dolara za stvaranje nacionalne mreže punjača za električna vozila, dok noviji Zakon o smanjenju inflacije uključuje proširene poreske kredite za kupovinu električnih vozila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...