Kineski proizvođač električnih automobila nada se većem broju isporuka narednim mesecima

Kompanija Xpeng imala veće gubitke od očekivanih

AutomobiliLifestylePoslovanjeSvetVesti

24.8.2022 20:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompanija Xpeng imala veće gubitke od očekivanih Kompanija Xpeng imala veće gubitke od očekivanih
Akcije kompanije Xpeng na berzi u Hong Kongu izgubile su više od 12 odsto vrednosti nakon što je proizvođač električnih vozila saopštio da je... Kompanija Xpeng imala veće gubitke od očekivanih

Akcije kompanije Xpeng na berzi u Hong Kongu izgubile su više od 12 odsto vrednosti nakon što je proizvođač električnih vozila saopštio da je u drugom kvartalu imao gubitke veće od prognoziranih.

Ove nedelje iz kompanije Xpeng je saopšteno da je imala neto gubitak od 2,7 milijardi juana (403,2 miliona dolara), što je znatno više od očekivanih 1,6 milijardi juana, koliko se navodilo u procenama kompanije Refinitiv.

Iz kineske kompanije je takođe saopšteno da očekuje da će u trećem kvartalu isporučiti između 29.000 i 31.000 električnih vozila, što predstavlja međugodišnje povećanje između 13 i 20,8 odsto, piše CNBC.

“Ostvareni rezultati u drugom kvartalu, zapravo, nisu bili uopšte loši. Prihodi su čak bili malo bolji nego što smo očekivali. A zarade, odnosno gubici, su bili manji nego što smo očekivali”, navodi analitičar iz kompanije Barclays Đung Šao (Jiong Shao).

Kako on navodi, problem predstavljaju očekivanja za treći kvartal, koja su za 40 odsto ispod u odnosu na prethodne procene i to je uticalo na cenu akcija.

Prognoze predsednika automobilske kompanije Xpeng Brajana Gua (Brian Gu) oslikavaju činjenicu da industrija ulazi u “relativno sporu sezonu” i da je promet u radnjama manji u odnosu na raniji period zbog pandemije korona virusa.

Iz kompanije je saopšteno da će njen novi model električnog vozila G9 biti zvanično predstavljen na tržištu sledećeg meseca, te da će isporuke početi u oktobru.

Kompanija je u julu isporučila 6.307 P7 limuzina, a Gu je izjavio da se nada da će tu brojku nadmašiti mesečne isporuke G9 modela. Pored toga, Xpeng planira da u 2023. godini predstavi i dva nova modela.

  • SUNCOKRET

    25.8.2022 #1 Author

    Poznati brendovi su uvek u velikoj prednosti. Novi brendovi moraju da ndju dobar i agresivan marketing kako bi se probili na tržištu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.8.2022 #2 Author

    Imaju veliku konkurenciju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...