Ovi modeli poskupljuju više nego oni sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

Cene električnih automobila sve brže rastu

AutomobiliEULifestyleVesti

16.8.2022 19:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Cene električnih automobila sve brže rastu Cene električnih automobila sve brže rastu
Dok je inflacija u Nemačkoj neuobičajeno visoka, novi električni automobili poskupljuju brže nego oni sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, pokazalo je jedno istraživanje. Kataloška... Cene električnih automobila sve brže rastu

Dok je inflacija u Nemačkoj neuobičajeno visoka, novi električni automobili poskupljuju brže nego oni sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, pokazalo je jedno istraživanje.

Kataloška cena 15 najpopularnijih e-automobila u avgustu bila je za 14,5 odsto veća nego godinu dana ranije, što je značilo prosečno poskupljenje od 5.385 evra, naveo je Centar za istraživanje automobila. Cene najprodavanijih vozila na fosilna goriva porasle su, u isto vreme, za 12,5 odsto, prenosi DPA.

O razlici u cenama je u utorak prvi pisao Handelsblatt.

Država je razliku u cenama između ekološki prihvatljivijih e-automobila i onih sa klasičnim motorom smanjivala subvencijama. Subvencije za plag-in hibride prestaju krajem godine, a modeli kojih još ima u zalihama rasprodaju se uz relativno visoke popuste.

Stručnjak za automobile Ferdinand Dudenhefer (Dudenhöffer) očekuje dalja poskupljenja zbog većih troškova nabavke poluprovodnika i specifičnih sirovina, na primer u proizvodnji baterija.

Državni podsticaji, rekao je, nisu dovoljni da cene stanu. Do jeseni sledeće godine, naveo je Dudenhefer, 2,5 milijardi evra iz saveznog budžeta će biti potrošeno, što znači da će se urušiti tržište, posebno malih i kompaktnih električnih automobila.

Niko, kako je naveo, zbog infacije neće da potroši 35.000 evra na mali automobil na baterije. Vlada i ministar privrede Robert Habek (Habeck) takoreći isključuju e-automobile iz struje, rekao je Dudenhefer.

Kada je reč o luksuznim automobilima, njihovi kupci su manje osetljivi na promenu cena i plaćaju iz sopstvenog džepa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...