kršenje pravila svetske trgovinske organizacije

EU i Južna Koreja zabrinute zbog najavljenih američkih poreskih olakšica za kupovinu e-automobila

BiznisEUSvetVesti

13.8.2022 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

EU i Južna Koreja zabrinute zbog najavljenih američkih poreskih olakšica za kupovinu e-automobila EU i Južna Koreja zabrinute zbog najavljenih američkih poreskih olakšica za kupovinu e-automobila
Evropska unija i Južna Koreja izrazile su zabrinutost zbog predloženih američkih poreskih olakšica za kupovinu električnih vozila, rekavši da bi oni mogli da diskriminišu... EU i Južna Koreja zabrinute zbog najavljenih američkih poreskih olakšica za kupovinu e-automobila

Evropska unija i Južna Koreja izrazile su zabrinutost zbog predloženih američkih poreskih olakšica za kupovinu električnih vozila, rekavši da bi oni mogli da diskriminišu vozila inostrane proizvodnje i da krše pravila Svetske trgovinske organizacije (STO).

Prema zakonu o klimi i energiji vrednom 430 milijardi američkih dolara koji je u nedelju usvojio američki Senat, Kongres bi ukinuo gornju granicu na postojeći poreski kredit od 7.500 dolara za kupce električnih vozila, ali bi uveo ograničenja, uključujući zabranu dobijanja kredita za vozila koja nisu sastavljena u Severnoj Americi, piše BusinessTimes.

Zabrana poreskih olakšica za vozila sastavljena van Severne Amerike stupiće na snagu čim predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potpiše zakon.

Predloženi zakon takođe uključuje odredbe koje imaju za cilj sprečavanje upotrebe komponenti baterija ili kritičnih minerala koji potiču iz Kine.

„Mislimo da je to diskriminatorno prema stranim proizvođačima u odnosu na američke“, rekla je portparolka Evropske komisije Mirijam Garsija Ferer i dodala da to ne bi bilo u skladu sa pravilima STO.

Garsija Ferer je na brifingu za novinare rekla da se EU dogovorila sa Vašingtonom da su poreski krediti važan podsticaj za podsticanje potražnje za električnim vozilima i promovisanje prelaska na održivi transport i smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...