Nestrpljivi kupci često biraju skuplju verziju

Polovni Tesla automobili u Australiji dostižu cene veće od novih modela

AutomobiliLifestyleSvetVesti

1.8.2022 18:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Polovni Tesla automobili u Australiji dostižu cene veće od novih modela Polovni Tesla automobili u Australiji dostižu cene veće od novih modela
Model automobila 3s kompanije Tesla sa samo nekoliko stotina pređenih kilometara u Australiji se prodaju po ceni od oko 130.000 australijskih dolara (91.000 dolara)... Polovni Tesla automobili u Australiji dostižu cene veće od novih modela

Model automobila 3s kompanije Tesla sa samo nekoliko stotina pređenih kilometara u Australiji se prodaju po ceni od oko 130.000 australijskih dolara (91.000 dolara) i više, što je za jednu trećinu više od cene novih automobila ovog modela.

Razlog ove nesvakidašnje razlike u ceni leži u tome što vreme dostave novog automobila može da traje i do devet meseci, pa kupci gube strpljenje. Kako bi izbegli čekanje, oni radije plaćaju velike premije, čak i ako to znači da će dati veće svote novca za polovni auto, piše Bloomberg.

“Koktel” zastoja u industrijskoj proizvodnji potpuno je izmenio cenovnike. Prekidi u nabavnim lancima koji se javljaju još od pandemije dovode do usporavanja isporuka širom sveta. Istovremeno, rastuće cene benzina podstiču potražnju za električnim vozilima.

Model 3 Performance, čija je cena 91.600 australijskih dolara (64.200 dolara) naručen za kupca u Sidneju bio bi dostavljen između februara i marta 2023. godine, navodi se na sajtu kompanije Tesla. Ovo vreme dostave je duže nego kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, Japan i Nemačka, dok ljubitelji Tesla automobila u Singapuru mogu dobiti svoj model u roku od četiri nedelje.

Kao alternativa pojavila se mogućnost da se modeli koji jedva da su korišćeni otkupe u različitim predstavništvima širom Australije po cenama između 130.000 i 138.000 australijskih dolara, navodi se na sajtu carsales.com. Potražnja za polovnim električnim vozilima u Australiji je toliko visoka da aukcijske kuće poput Lloyds Auctions ne mogu da ih prodaju dovoljno brzo.

“Svima koji razmišljaju o prodaji svog električnog ili hibridnog vozila govorimo da je sada vreme da to učine i da su nama potrebni njihovi automobili”, navodi Kirsti Minifi (Kirstie Minifie), direktorka lokalnog odeljenja aukcijske kuće za marketing i dizajn, dodajući da su neka polovna električna vozila prodavana po višoj ceni od originalne maloprodajne cene.

Iako je vrednost korišćenih Tesla automobila porasla na i na ključnim tržištima poput SAD, razlika u cenama je posebno vidljiva u Australiji, zemlji u kojoj je prelazak na upotrebu električnih vozila dugo zaostajao.

Hibridna i električna vozila čine samo dva odsto ukupne prodaje novih automobila u ovoj zemlji. Njihovo prihvatanje u Australiji u poslednja tri meseca u 2021. godini bilo je značajno ispod svetskog proseka od 13 odsto.

  • GOCA BG

    5.8.2022 #1 Author

    Neverovatno da placaju vecu cenu polovnih automobila,posto se dugo ceka za novi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...