Visoke cene i novi modeli automobila doveli do povećanja zarade kompanije

Stellantis beleži rekordni rast profita u prvoj polovini godine

AutomobiliNovacPoslovanjeSvetVesti

28.7.2022 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stellantis beleži rekordni rast profita u prvoj polovini godine Stellantis beleži rekordni rast profita u prvoj polovini godine
Potražnja za novim modelima džipova i visoke cene pomogle su auto-proizvođaču Stellantis da dostigne rekordni profit u prvoj polovini godine, izbegavajući tako gubitke do... Stellantis beleži rekordni rast profita u prvoj polovini godine

Potražnja za novim modelima džipova i visoke cene pomogle su auto-proizvođaču Stellantis da dostigne rekordni profit u prvoj polovini godine, izbegavajući tako gubitke do kojih je mogla dovesti globalna nestašica delova koja je uzrokovala zastoje u proizvodnji u čitavoj industriji.

Neto dobit kompanije koja proizvodi brendove kao što su Alfa Romeo, Peguot i Fiat porasla je za trećinu i na kraju drugog kvartala iznosi osam milijardi evra, podstaknuta rekordnim maržama od 18 odsto u Severnoj Americi. Prihodi automobilskog giganta porasli su za 17 odsto, do 88 milijardi evra, piše Financial Times.

Nestašice auto-delova, posebno poluprovodnika, podstakle su rast cena u čitavoj industriji i omogućile proizvođačima da se fokusiraju na proizvodnju najprofitabilnijih modela, kao i električnih automobila neophodnih za dostizanje održivih ciljeva.

Prodaja baterija za električne automobile kompanije Stellantis porasla je za 50 odsto, do 136.000 artikala u poslednjih šest meseci, a iz firme navode da se našla na drugom mestu kada je u pitanju prodaja baterija za automobile u Evropi.

Isporuke automobila u Evropi su pale za 300.000, na nivo od 1,3 miliona, a pali su i prihodi u ovom regionu. Profit kompanije je porastao na 3,2 milijarde evra.

Svaki region u portfoliju kompanije zabeležio je profitne marže od barem 10 odsto, pri čemu su marže u Južnoj Americi dostigle 14 odsto, uprkos padu prodaje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...