Njihova vozila zbog komponenti I cena nisu podložna za planirane subvencije

Najveći proizvođači automobila u SAD žale se na novi paket mera

SvetVesti

8.8.2022 10:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Najveći proizvođači automobila u SAD žale se na novi paket mera Najveći proizvođači automobila u SAD žale se na novi paket mera
Grupa najvećih automobilskih proizvođača, predvođenih kompanijama General Motors, Toyota Motor i Volkswagen, saopštila je da će novi zakon o merama za podsticanje energetske efikasnosti... Najveći proizvođači automobila u SAD žale se na novi paket mera

Grupa najvećih automobilskih proizvođača, predvođenih kompanijama General Motors, Toyota Motor i Volkswagen, saopštila je da će novi zakon o merama za podsticanje energetske efikasnosti u SAD, po vrednosti “težak” više od 450 milijardi dolara, kojeg je u nedelju odobrio američki Senat, dovesti u pitanje  postizanje ciljeva za plasiranje ranije ciljane količine prodatih električnih vozila (EV) na američkom tržištu do 2030. godine.

“Nažalost, najavljeni iznosi zahteva za poreski kredit za kupovinu novih automobila veliku većinu EV vozila čini odmah nepodobnim za dobijanje tog podsticaja“, rekao je izvršni direktor Alijanse za automobilske inovacije Džon Bozela (John Bozzella), dodajući da će zakon „takođe ugroziti naš zajednički cilj od 40-50 odsto udela prodaje električnih vozila do 2030. godine“, prenosi Reuters.

Grupacija proizvođača je u petak upozorila da se većina EV modela neće kvalifikovati za poreski kredit od 7.500 dolara za kupce iz SAD prema novom zakonu. Takođe, da bi bila kvalifikovana za kredit, vozila moraju biti sastavljena u Severnoj Americi, što bi učinilo neke već proizvedene EV nepodobnim čim zakon stupi na snagu.

Zakon nameće druga ograničenja kako bi se proizvođači automobila odvratili od korišćenja materijala kineske proizvodnje postepenom uvođenjem potrebnih procenata komponenti baterija iz Severne Amerike. Posle 2023. godine, vozila sa baterijama koje imaju kineske komponente neće moći da dobiju kredit, dok nabavka kritičnih minerala zavisi od preopterećenih lanaca nabavke.

Doduše, pomenuti zakon takođe omogućava uzimanja poreskog kredita od 4.000 dolara za korišćena električna vozila.

Paket obezbeđuje milijarde novih sredstava za proizvodnju električnih vozila, kao i tri milijarde dolara za poštansku službu SAD za kupovinu električnih vozila i opreme za punjenje baterija.

Novi poreski krediti za EV, koji bi istekli 2032. godine, bili bi ograničeni na kamione, kombije i SUV vozila čija cena ne prelazi 80.000 dolara i automobile do 55.000 dolara. Porodice sa prilagođenim godišnjim bruto prihodima do 300.000 dolara bi imale pravo za uzimanje ovih podsticaja.

Predsednik Džo Bajden je 2021. postavio cilj da električna i električna vozila sa priključkom na struju čine polovinu prodaje novih vozila 2030. godine.

  • MAJALG

    8.8.2022 #1 Author

    Tesko ostvarivo, ali vreme ce pokazati da li je ovo i za koga dobra mera koju je izglasao senat.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...