Subvencije i smanjenje PDV-a vozačima električnih automobila mogu uštedeti oko 4.800 dolara

Auto-proizvođač Great Wall Motor smanjuje cene svojih EV za kupce na Tajlandu

AutomobiliLifestyleSvetVesti

10.8.2022 19:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Auto-proizvođač Great Wall Motor smanjuje cene svojih EV za kupce na Tajlandu Auto-proizvođač Great Wall Motor smanjuje cene svojih EV za kupce na Tajlandu
Kineski auto-proizvođač Great Wall Motor potpisao je ugovor sa tajlandskom vladom o smanjenju cena električnih vozila ove kompanije kako bi se podstakla domaća prodaja... Auto-proizvođač Great Wall Motor smanjuje cene svojih EV za kupce na Tajlandu

Kineski auto-proizvođač Great Wall Motor potpisao je ugovor sa tajlandskom vladom o smanjenju cena električnih vozila ove kompanije kako bi se podstakla domaća prodaja i proizvodnja EV.

Sporazum, koji uključuje subvencije vlade i smanjenje poreza na dodatu vrednost, mogao bi potrošačima da uštedi oko 160.000 bahta (4.779 dolara) po automobilu, navodi za Reuters generalni menadžer u kompaniji Great Wall Motor Majkl Čong (Michael Chong).

Ove stavke sporazuma će biti primenjivane pri kupovini automobila u vrednosti od milion bahta, pa će kupci moći da uštede između 13 i 15 odsto.

Sličan sporazum potpisala je i rivalska kompanija SAIC-CP Motor, tajlandska podružnica kompanije SAIC Motor, izjavio je početkom nedelje ministar finansija ove zemlje.

Sporazumi su sklopljeni u okviru napora tajlandskih vlasti da podstaknu veću upotrebu EV, te da država očuva status glavnog regionalnog auto-proizvođača. Ciljevi vlade uključuju proizvodnju 725.000 električnih vozila godišnje, piše Reuters.

Proizvodnja automobila čini oko 10 odsto tajlandskog BDP-a i radnih mesta u ovom sektoru.

Ove godine firma Great Wall Motor planira da na Tajlandu proda 200.000 vozila svoja dva brenda — BEVOra Good Cat i Haval SUVs — naveo je Čong, dodajući da će do 2024. započeti i lokalnu proizvodnju električnih vozila.

Međutim, sa 4.000 registrovanih električnih vozila, koliko ih je bilo na Tajlandu prošle godine, za tranziciju će biti potrebno vreme, posebno jer se još uvek ulaže u proizvodnju standardnih auto-motora.

Jedan od investitora je i kompanija Ford, koja je investirala 900 miliona dolara za unapređenje svojih fabrika u ovoj zemlji koje proizvode Ranger pikap i model džipa Everest.

  • GOCA BG

    10.8.2022 #1 Author

    Odlican poslovni potez da se privuce sto veci broj kupaca…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    11.8.2022 #2 Author

    Jadan je taj kapitalizam, kapital se seli gde su robovi jeftiniji. Robovi grcaju za male pare a bogati sve bogatiji. Fuj… Postaću komunista koliko god je to utopija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...