Prvi susret potencijalnih dobavljača sa rukovodstvom fabrike

Stellantis potvrdio jasnu nameru da proizvodi električni automobil u Kragujevcu

AutomobiliInvesticijePoslovanjeSrbijaVesti

20.7.2022 17:31 Autor: Stanislav Stanišić 7

Stellantis potvrdio jasnu nameru da proizvodi električni automobil u Kragujevcu Stellantis potvrdio jasnu nameru da proizvodi električni automobil u Kragujevcu
Kompanija Stellantis organizovala je prvi dan dobavljača, gde se oko 100 preduzeća predstavilo kao potencijalni proizvođači komponenti za novi električni automobil koji će se... Stellantis potvrdio jasnu nameru da proizvodi električni automobil u Kragujevcu

Kompanija Stellantis organizovala je prvi dan dobavljača, gde se oko 100 preduzeća predstavilo kao potencijalni proizvođači komponenti za novi električni automobil koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

Događaju je prisustvovao i direktor Automobilskog klastera Srbije Igor Vijatov koji kaže da su svi učesnici sastanka, od srpskih do svetskih kompanija, potpisali dokument o poverljivosti. Kako je naveo u razgovoru za Biznis.rs, stiče se utisak da je Stellantis organizovanjem dana dobavljača pre svega želeo da pokaže jasnu nameru da proizvodi novi model u Kragujevcu.

„Posle jučerašnjeg sastanka može se zaključiti da se Stellantis baš ozbiljno priprema za proizvodnju novog modela. Predviđeno je da start bude početkom 2024. godine, a novost je da se kompanija priprema da delove fabrike u Kragujevcu, koje ne koristi, ponudi u zakup potencijalnim dobavljačima za novo vozilo. Dakle, većina potrebnih elemenata praviće se u krugu fabrike, gde će se organizovati i finalna proizvodnja“, prenosi Vijatov.

Stellantis će instalirati novu električnu platformu u kragujevačkoj fabrici, kako bi pokrenuo proizvodnju kompaktnih vozila. To će pomoći kompaniji da ostvari ambiciozan plan da postane lider u Evropi po prodaji električnih vozilaka, kao i da dostigne nultu emisiju ugljen-dioksida do 2038. godine.

Naš sagovornik je potvrdio da je na Danu dobavljača predstavljeno kako su aktivnosti nabavke i lanca snabdevanja u središtu poslovanja kompanije Stellantis i da su zbog toga pokrenuli lokalizaciju proizvodnje. Igor Vijatov smatra da u Srbiji postoje fabrike koje mogu da se uključe u lanac dobavljača.

„Mnogi investitori koji su u poslednje vreme odlučili da otvore pogone u Srbiji imaju potencijal da ponude svoje proizvode Stellantisu. Tu se svakako ističu Brose, Bosch, Continental, Nidec koji gradi fabriku u Inđiji. U Loznici je kineski Mint koji će raditi kućišta za baterije i prosto je izvesno da će oni biti u lancu dobavljača“, navodi Igor Vijatov.

On očekuje da će se fabrike koje su do sada proizvodile delove za Fiat 500 L prilagoditi novim zahtevima kako bi i se one našle na spisku kooperanata.

Stellantis je spajanjem kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i PSA group postao četvrti najveći svetski proizvođač automobila po obimu i treći po prihodu, okupljajući pod jednim krovom 14 marki automobila.

 • DEKSI

  20.7.2022 #1 Author

  Previse je to za nas standard.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  20.7.2022 #2 Author

  To je odlična vest za moje ljude iz Kragujevca.

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.7.2022 #3 Author

  Sve ovo sjajno zvuci…

  Odgovori

 • GAGA

  20.7.2022 #4 Author

  Bas me zanima da li ce opet dobiti subvencije od drzave

  Odgovori

 • DANIJELA

  21.7.2022 #5 Author

  Odlicno je kada imamo bilo kakvu fabriku u u bilo kom gradu nase zemlje a posebno u unutrasnjosti. Jako je vazno za sve nas.

  Odgovori

 • VERA

  21.7.2022 #6 Author

  Svakako cemo videti jer su to za sada samo planovi. To ti svakako dobro bilo.

  Odgovori

 • Jovana24

  21.7.2022 #7 Author

  Moze da proizvodi i leteće tanjire, ovde ljudi jedva imaju i za obican auto.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...