državni sekretar SAD u Ukrajini

Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu

SvetVesti

8.9.2022 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 5

Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) doputovao je u nenajavljenu posetu Kijevu, nakon što je američka administracija najavila veliku novu vojnu pomoć Ukrajini... Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) doputovao je u nenajavljenu posetu Kijevu, nakon što je američka administracija najavila veliku novu vojnu pomoć Ukrajini i drugim evropskim zemljama, u iznosu većem od dve milijarde dolara.

Na sastancima sa visokim ukrajinskim zvaničnicima, Blinken je rekao da će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) obezbediti dve milijarde dolara Ukrajini i njenim susedima, uključujući zemlje članice NATO i regionalne bezbednosne partnere „koji su potencijalno u opasnosti od buduće ruske agresije“. prenosi AP.

To je dodatna suma u odnosu na paket od 675 miliona dolara vredno teško naoružanje, municiju i oklopna vozila za Ukrajinu, koji je američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) najavio ranije na konferenciji za novinare u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Taj paket uključuje haubice, artiljerijsku municiju, džipove, oklopna vozila hitne pomoći i protivtenkovske sisteme. Ostin je naveo da je „rat u još jednom ključnom trenutku“, a da ukrajinske snage započinju kontraofanzivu na jugu zemlje. „Sada je vidljiv uspeh naših zajedničkih napora na bojnom polju“, rekao je Ostin.

Ukupna američka pomoć Ukrajini, uključujući najnoviju sumu, dostigla je 15,2 milijarde dolara u Bajdenovom mandatu. Američki zvaničnici navode da nove isporuke treba da pokažu da je američka podrška Ukrajini nepokolebljiva.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, rekao je prošle nedelje da je ukrajinska ofanziva na jugu zemlje propala i da ukrajinske snage trpe velike gubitke duž cele linije fronta. On je ocenio da je jedan od glavnih ciljeva ukrajinske ofanzive bio da se pokaže zapadnim saveznicima da je ukrajinska vojska u stanju da pokrene protivnapad, preneli su ruski mediji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...