Međunarodna misija za nuklearnu bezbednost u Ukrajini

Inspektori IAEA stigli u Zaporožje

SvetVesti

31.8.2022 16:03 Autor: Vladimir Jokanović 2

Inspektori IAEA stigli u Zaporožje Inspektori IAEA stigli u Zaporožje
Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je u sredu u grad Zaporožje na jugu Ukrajine, u čijoj blizini se nalazi istoimena nuklearna... Inspektori IAEA stigli u Zaporožje

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je u sredu u grad Zaporožje na jugu Ukrajine, u čijoj blizini se nalazi istoimena nuklearna elektrana koja je cilj njihove posete. Inspektori IAEA treba da obave pregled bezbednosti nuklearke oko koje se navodno vode borbe.

Konvoj od 19 automobila, među kojima i 10 belih vozila sa oznakom UN ušao je u Zaporožje oko 14 sati, prenela je agencija AFP. Tim međunarodnih stručnjaka koji broji 14 članova, na čelu sa šefom IAEA Rafaelom Grosijem (Rafael Grossi) napustio je Kijev u sredu pre podne.

Grosi je rekao da se IAEA nada da će uspostaviti stalnu misiju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, a Rusija je pozdravila tu ideju. Prema informacijama iz ruskih izvora, očekuje se da će ekipa IAEA stići u nuklearnu elektranu u četvrtak pre podne.

Ruske vojne snage zauzele su nuklearnu elektranu ubrzo nakon što su pokrenule borbene operacije u Ukrajini 24. februara, a ovaj objekat se nalazi relativnu blizu linije fronta. Rusija i Ukrajina više puta su razmenile optužbe za ispaljivanje projektila koji su ugrozili bezbednost objekta.

Evropska unija obezbedila je Ukrajini više od pet miliona tableta protiv radijacije, zbog straha od nesreće u Zaporožju, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, prenosi Radio Slobodna Evropa. Iako su nedavne borbe u toj oblasti prouzrokovale određene štete na krovu objekta, nije registrovan povećan stepen radijacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...