Bliži se poseta eksperata UN najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi

Stručnjaci iz Srbije u misiji IAEA u Zaporožju

SvetVesti

30.8.2022 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 3

Stručnjaci iz Srbije u misiji IAEA u Zaporožju Stručnjaci iz Srbije u misiji IAEA u Zaporožju
Dok se očekuje dolazak misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnu elektranu Zaporožje u sredu, Ukrajina je pokrenula dugo najavljivanu kontraofanzivu na... Stručnjaci iz Srbije u misiji IAEA u Zaporožju

Dok se očekuje dolazak misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnu elektranu Zaporožje u sredu, Ukrajina je pokrenula dugo najavljivanu kontraofanzivu na jugu zemlje, kako bi pokušala da povrati kontrolu grada Herson.

Američka vlada pozvala je u ponedeljak na potpuno zatvaranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje jer se borbe intenziviraju u toj oblasti, a međunarodni stručnjaci planiraju inspekcijsku posetu. Bela kuća predložila je da se oko nuklearke, koju drže ruske trupe, stvori demilitarizovana zona, prenosi Reuters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija neće izvršiti demilitarizaciju područja oko nuklearne elektrane, kao i da Moskva smatra neophodnim dolazak misije IAEA, prenosi TASS. Na pitanje o prebacivanju snabdevanja električnom energijom iz nuklearke iz Ukrajine u Rusiju, Peskov je odgovorio da je to tehničko pitanje, koje treba postaviti specijalistima.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi (Rafael Grossi) saopštio je da je misija već na putu ka Zaporožju, naglašavajući da agencija mora da osigura bezbednost najvećeg nuklearnog postrojenja u Evropi, a misija će trajati od 31. avgusta do 3. septembra. Ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču, navela je da IAEA želi da ostavi nekoliko eksperata u stalnoj misiji u Zaporožju.

Foto: Beta/AP

O poseti stručnjaka IAEA nuklearnoj elektrani u Zaporožju, Rusija i UN postigle su dogovor 3. juna, ali je misija odlagana zbog nebezbednih uslova. U međuvremenu Moskva i Kijev razmenjivali su optužbe za granatiranje nuklearke, a obe strane potvrdile su sredinom avgusta da je bilo deset pogodaka u kancelarije i vatrogasnu stanicu najveće evropske nuklearne elektrane.

Kako prenosi France 24, jedna od ključnih tema pri formiranju misije IAEA bio je sastav ekipe, oko čega su se sporile Rusija i Ukrajina. Na kraju su, osim „neutralnih“, u misiju ušli stručnjaci iz zemalja koje se smatraju proukrajinskim, kao što su Poljska i Letonija, odnosno proruskim, iz Srbije i drugih zemalja.

Nivo radijacije u okolini nuklearne elektrane Zaporožje je normalan i situacija na lokaciji je pod kontrolom, saopštili su ruski zvaničnici. Lokalna administracija koju je postavila Moskva, navela je da su ukrajinske snage u artiljerijskom napadu pogodile krov zgrade koja se koristi za skladištenje reaktorskog goriva.

Kada je reč o ukrajinskoj ofanzivi na jugu zemlje, rusko Ministarstvo odbrane navelo je da je ona doživela „potpunu propast“, dodajući da su ukrajinski gubici u ponedeljak iznosili više od 560 vojnika, 26 tenkova, kao i dva aviona Su-25 i 32 oklopna vozila, prenosi Russia Today.

S druge strane, Kijev je saopštio da će kontraofanziva u Hersonskoj oblasti biti spora. „Počeo je aktivni deo oslobađanja juga od ruskih osvajača. Ovo je planirana spora operacija za slamanje neprijatelja, spasavanje života naših vojnika i civila“, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...