Moskva optužila Kijev za pripremu velike provokacije

Rusija i Ukrajina najavljuju nuklearni incident

SvetVesti

18.8.2022 14:46 Autor: Vladimir Jokanović 8

Rusija i Ukrajina najavljuju nuklearni incident Rusija i Ukrajina najavljuju nuklearni incident
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da Kijev planira da izvrši provokaciju granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje 19. avgusta tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša... Rusija i Ukrajina najavljuju nuklearni incident

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da Kijev planira da izvrši provokaciju granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje 19. avgusta tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša Ukrajini. Prema navodima ruskog ministarstva, planirano je da se Rusija okrivi za katastrofu.

Saopšteno je i da ruska vojska preduzima sve neophodne mere da osigura bezbednost nuklearne elektrane, prenosi Russia Today. Prema rečima portparola ministarstva, generala Igora Konašenkova, planirano je da Rusija bude optužena za katastrofu koju je navodno izazvao čovek u nuklearnoj elektrani.

Konašenkov je naveo da u cilju pripreme provokacije ukrajinske snage raspoređuju osmatračnice za merenje radijacije u Zaporožju, kao i da obučavaju jedinice za delovanje u uslovima radijacijske kontaminacije područja. On je rekao da ukrajinske snage planiraju da izvedu udar na nuklearku iz Nikopolja.

On tvrdi da bi ukrajinske snage trebalo da završe koncentraciju trupa u Zaporoškoj obasti do 19. avgusta i da budu spremne da evidentiraju nesreću u nuklearnoj elektrani. Preme njegovim rečima ukrajinska vojska bi zatim sprovela niz mera kojima bi demonstrirala da je navodno sprečila posledice radijacije.

Izvor: Unsplash.com

Iako je Kijev optužio ruske trupe da zauzimanje položaja u okolini nuklearne elektrane odakle deluju artiljerijskim sistemima, Konašenkov tvrdi da nema ruskog teškog naoružanja na tom i okolnim područjima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je da neće pustiti delegaciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da dođe u inspekciju nuklearne elektrane Zaporožje sve dok ukrajinske snage granatiraju taj objekat. Moskva je nazvala situaciju koju je Kijev stvorio oko nuklearne elektrane Zaporožje nuklearnom ucenom Evrope.

Istovremeno, ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko izrazio je zabrinutost za situaciju u regionu Zaporoške nuklearne elektrane. „Situacija se dramatično promenila kada su Rusi počeli da granatiraju to područje 5. avgusta“, rekao je Haluščenko za BBC, tokom obilaska jedinica u Zaporožju. Ukrajinski zvaničnici upozoravaju da se situacija u nuklearnoj elektrani „približava kritičnoj“.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski ocenio je da je „nemoguće osigurati bezbednost nuklearne elektrane dok su tamo ruske snage“. U Kijevu navode da bi elektrana mogla da bude isključena sa ukrajinske električne mreže, jer Rusi pokušavaju da preusmere struju na Krim.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da hitno dozvoli inspektorima IAEA pristup nuklearnoj elektrani u Zaporožju. On je ocenio da ruske snage u nuklearki povećavaju rizik od nuklearne nesreće ili incidenta, kao i da Rusi predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost objekta, prenosi Bloomberg.

  • MarijaS

    18.8.2022 #1 Author

    To se najavljuje još od početka rata. Al se nadam da nece doci do toga..

    Odgovori

  • goca87

    18.8.2022 #2 Author

    Strašno, neće valjda…

    Odgovori

  • Emilija

    18.8.2022 #3 Author

    Sve je to otislo predaleko

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.8.2022 #4 Author

    Varnice sevaju sa obe strane,verujem da ce prevladati zdrav razum…

    Odgovori

  • kaćica

    18.8.2022 #5 Author

    Ovome nema kraja.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    19.8.2022 #6 Author

    Igraju se sa životima ljudi. I nikom ništa

    Odgovori

  • TATJANA

    19.8.2022 #7 Author

    Varnice se ne gase jos uvek

    Odgovori

  • ZVE84

    19.8.2022 #8 Author

    Ako do toga dođe svi nadrljasmo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...