Poluostrvo je ruska "crvena linija"

Moskva upozorila na posledice eventualnog napada na Krimski most

SvetVesti

17.8.2022 16:49 Autor: Vladimir Jokanović 7

Moskva upozorila na posledice eventualnog napada na Krimski most Moskva upozorila na posledice eventualnog napada na Krimski most
Moskva je zapretila potpunim uništenjem zdanja ukrajinske vlade u Kijevu, ukoliko bi došlo do napada na Krimski most, kao što je to nagovestio savetnik... Moskva upozorila na posledice eventualnog napada na Krimski most

Moskva je zapretila potpunim uništenjem zdanja ukrajinske vlade u Kijevu, ukoliko bi došlo do napada na Krimski most, kao što je to nagovestio savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak. Moskva ističe da je Krimski most njen simbol i „crvena linija“.

„Ako se iznenada, po nalogu (predsednika Volodimira) Zelenskog, udari na Krimski most, onda može da bude samo jedan odgovor, sravniti zgradu vlade u Kijevu do asfalta“, rekao je senator ruskog Saveta Federacije Igor Morozov, prenosi Russia Today, dodajući da će i to biti nedovoljna kazna za drskost ukrajinskih političara.

Podoljak je ranije izjavio za Guardian da je Krimski most „nelegalna gradnja i glavna kapija za snabdevanje ruske vojske“. On je naveo da „takvi objekti mou biti uništeni“. Podoljak se obratio zapadnim zemljama sa zahtevom da obezbede ukrajinskoj vojsci nove višecevne bacače raketa kako bi „napravili haos“ u redovima ruskih oružanih snaga.

Zamenik predsednika Vrhovne rade Aleksij Gončarenko rekao je na samitu NATO u junu da je sa britanskim ministrom odbrane razgovarao o planu za uništenje Krimskog mosta. London je kasnije negirao tvrdnje da je došlo do takvog razgovora.

Iako ruski vojni analitičari tvrde da je most pouzdano zaštićen sa obale, iz vazduha i iz vode, kao i da ruska vojska dobro štiti civilnu infrastrukturu na poluostrvu, na Krimu je u poslednjim nedeljama dogodilo nekoliko incidenata, u kojima je bilo ljudskih žrtava.

U eksploziji u ruskoj vazduhoplovnoj bazi na Krimu prošle nedelje uništeno je i nekoliko borbenih aviona, ali vojska je saopštila da baza nije napadnuta spolja, nego da je u njoj izbio požar. Posle eksplozije u skladištu ruskog oružja na Krimu, vojska je potvrdila da je reč o „sabotaži“, prenosi Advance.

Zvanični Kijev za sada nije preuzeo odgovornost za pomenute incidente. Ruska služba bezbednosti FSB saopštila je u sredu da je razotkrila i razbila terorističku ćeliju Hizb ut Tahrir ut Islami, prenosi TASS. Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev poručio je prošlog meseca da ukoliko se Kijev, ili neko drugi, bude usudio da napadne Krim, odmah će se suočiti sa „sudnjim danom“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...