Nemački kancelar za nastavak finansijske i vojne podrške Kijevu

Šolc: Za obnovu Ukrajine potreban „Maršalov plan“

EUVesti

11.8.2022 16:40 Autor: Vladimir Jokanović 8

Šolc: Za obnovu Ukrajine potreban „Maršalov plan“ Šolc: Za obnovu Ukrajine potreban „Maršalov plan“
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) rekao je da će Evropska unija nastaviti da podržava Ukrajinu finansijskim i vojnim sredstvima. Obnova će zahtevati više... Šolc: Za obnovu Ukrajine potreban „Maršalov plan“

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) rekao je da će Evropska unija nastaviti da podržava Ukrajinu finansijskim i vojnim sredstvima. Obnova će zahtevati više od „Maršalovog plana“ i koštaće milijarde, rekao je Šolc.

Maršalov plan je program za posleratnu rekonstrukciju evropske privrede, nazvan po američkom državnom sekretaru Džordžu Maršalu (George Marshall). Plan je trajao od 4. aprila 1948. do decembra 1951. godine sa ukupnom aproprijacijom od oko 13 milijardi dolara (ekvivalent današnjih 150 milijardi dolara), prenosi Komersant.

Nemački kancelar najavio je na velikoj konferenciji za novinare da mir u Ukrajini treba da bude zaključen pod uslovima Kijeva. „Prisilni mir neće uspeti“, rekao je Šolc. On je naveo da će zemlje EU nastaviti da isporučuju oružje Ukrajini.

„U isto vreme, moramo da se pozabavimo pitanjem rekonstrukcije, infrastrukture, zgrada, institucija… Ovo je dramatično uništenje, koštaće milijarde“, kazao je nemački kancelar. Prema njegovim rečima to je ogroman zadatak, koji se opisuje kao „Maršalov plan“.

Evropska komisija smatra da bi EU trebalo da bude glavni investitor u obnovi Ukrajine. Istovremeno, sami Ukrajinci moraju da obnove zemlju, smatra Brisel. Nemački kancelar izjasnio se protiv zabrane ulaska ruskih državljana u EU, rekavši da je to „Putinov rat“ i da nevini ljudi ne mogu da ispaštaju, prenosi Ukrinform.

  • SUNCOKRET

    11.8.2022 #1 Author

    Bogami trebaće mu Marsalov plan i za obnovu Nemačke. Bolje bi mu bilo da već krene da ga pravi na vreme.

    Odgovori

  • TATJANA

    11.8.2022 #3 Author

    Bas sam se ponadala da su bar malo odustali

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.8.2022 #5 Author

    Svi planovi protiv Rusije i sankcoje,vratili su se kao bumerang najvise Nemackoj..

    Odgovori

  • Anna

    12.8.2022 #6 Author

    Trebaće i novca i vremena da se obnovi Ukrajina. Ali nikakav novac ne može da nadoknadi izgubljene živote.

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.8.2022 #8 Author

    Nazalost trebace im mnogo vremena,tuzno ali istinito

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...