Pomoć u održavanju makroekonomske stabilnosti zemlje

Dugovi Ukrajine zamrznuti na dve godine, na otplatu čeka 20 milijardi dolara

EUVesti

11.8.2022 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dugovi Ukrajine zamrznuti na dve godine, na otplatu čeka 20 milijardi dolara Dugovi Ukrajine zamrznuti na dve godine, na otplatu čeka 20 milijardi dolara
Inostrani poverioci Ukrajine složili su se da na dve godine zamznu otplatu skoro 20 milijardi dolara ukrajinskog duga. Ukrajina, kojoj će ovo finansijski pomoći... Dugovi Ukrajine zamrznuti na dve godine, na otplatu čeka 20 milijardi dolara

Inostrani poverioci Ukrajine složili su se da na dve godine zamznu otplatu skoro 20 milijardi dolara ukrajinskog duga.

Ukrajina, kojoj će ovo finansijski pomoći tokom rata s Rusijom, saopštila je da će u sledeće dve godine sačuvati oko šest milijardi dolara i pored svojih opadajućih sredstava, prenosi N1 pozivajući se na Kyiv Independent.

„Mi ćemo uštedeti gotovo šest milijardi dolara na otplatama što će nam pomoći da održimo makrofinansijsku stabilnost, ojačamo održivost nacionalne ekonomije i poboljšamo moć naše vojske“, ukazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal (Denys Shmyhal).

Stjuart Kalverhaus (Stuart Culverhouse), glavni ekonomista londonske konsultantske firme Tellimer, ocenio je da dvogodišnje zamrzavanje duga ima smisla jer čak i ukoliko bi se rat uskoro završio situacija u Ukrajini se „ne bi poboljšala preko noći“.

„Poverioci su čak bili iznenađeni što je Ukrajina odlučila da sve do sada bude aktivna sa obveznicama“, rekao je Culverhouse.

  • Ceca

    14.8.2022 #1 Author

    Pa vratice oni to…samo malo da se srede…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...