pokrenuli "pilot projekat"

Španija želi da promoviše uvoz ukrajinskih žitarica železnicom

BiznisSvetVesti

10.8.2022 21:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Španija želi da promoviše uvoz ukrajinskih žitarica železnicom Španija želi da promoviše uvoz ukrajinskih žitarica železnicom
Španske vlasti saopštile su u sredu da su pokrenule „pilot projekat“ za uvoz 600 tona ukrajinskog kukuruza vozom, u cilju da se pokaže da... Španija želi da promoviše uvoz ukrajinskih žitarica železnicom

Španske vlasti saopštile su u sredu da su pokrenule „pilot projekat“ za uvoz 600 tona ukrajinskog kukuruza vozom, u cilju da se pokaže da železnički saobraćaj može da bude „alternativa ili dopuna“ pomorskom uvozu žitarica iz Ukrajine.

Voz sa 25 kontejnera krenuo je u utorak uveče iz Madrida za Helm, u Poljskoj, 25 kilometara od ukrajinske granice, gde se očekuje utovar oko 600 tona kukuruza iz Ukrajine, saopštilo je špansko Ministarstvo saobraćaja, prenosi Beta.

Voz bi trebalo da se vrati u Španiju, odnosno u Barselonu početkom septembra posle puta od oko 2.400 kilometara do Poljske i nazad.

„Projekat nastoji da pokaže tehničku i ekonomsku održivost železničkog transporta žitarica kao alternative pomorskom putu u vreme obeleženo ratom u Ukrajini i incidentima u lukama“ te zemlje, dodalo je špansko ministarstvo.

Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula dva odvojena sporazuma sa UN i Turskom kako bi se omogućilo obnavljanje ukrajinskog izvoza žitarica blokiranog ratom u Ukrajini, koji je počeo 24. februara.

  • SUNCOKRET

    10.8.2022 #1 Author

    Lepo je da Rusija pokazuje dobru volju da pomogne oko omogucavanja izvoza ukrajinski žitarica.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    10.8.2022 #2 Author

    Dobar gest Rusije da hoće da pomogne u uspostavljanju puteva za izvoz iz Ukrajine

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.8.2022 #3 Author

    Neku korist Rusija ima,cim dozvoljava…

    Odgovori

  • GAGA

    10.8.2022 #5 Author

    Obrni, okreni, svaki rat se zavrsi sporazumom

    Odgovori

  • LUKA

    13.8.2022 #6 Author

    Samo da stane vise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...