Kvalitet uz savremene tehnologije na visokom nivou

Smanjuje se plasman na tržište Rusije, domaći proizvođači jabuka uspešno nalaze nove kupce

AgrobiznisAnalizaBiznisU fokusu

10.8.2022 16:06 Autor: Ljiljana Begović 17

Smanjuje se plasman na tržište Rusije, domaći proizvođači jabuka uspešno nalaze nove kupce Smanjuje se plasman na tržište Rusije, domaći proizvođači jabuka uspešno nalaze nove kupce
Početak rata u Ukrajini doneo je velike probleme i neizvesnost proizvođačima jabuka u Srbiji, jer se oko 80 odsto proizvodnje jabuke i sadnog materijala... Smanjuje se plasman na tržište Rusije, domaći proizvođači jabuka uspešno nalaze nove kupce

Početak rata u Ukrajini doneo je velike probleme i neizvesnost proizvođačima jabuka u Srbiji, jer se oko 80 odsto proizvodnje jabuke i sadnog materijala izvozio na tržište Rusije. Međutim, iako su prognoze bile loše, tržište Rusije nije se zatvorilo za srpske jabuke.

Naše jabuke se i dalje najviše izvoze na to tržište, ali se taj procenat izvoza polako smanjuje zbog toga što je Rusija od 2014. godine povećala sopstvenu proizvodnju jabuka i zbog toga što su se pojavili novi dobavljači, poput Irana koji godišnje proizvede oko dva miliona tona jabuka i nudi ih po konkurentnijim cenama od naših proizvođača. Izvoz na tržište Rusije će se nastaviti i dalje, ali je dobro što su naši proizvođači uspeli da se pozicioniraju i na nekim drugim izvoznim tržištima poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Velike Britanije i Indije i da sada mogu da prave bolju strategiju prodaje svog roda svake sezone”, kaže za Biznis.rs Julka Toskić, projektni menadžer asocijacije Serbia Does Apples.

Na prošlonedeljnoj konferenciji Svetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka – Prognosfruit 2022, koja je održana u Beogradu, jedna od tema je bila kvalitet domaćih jabuka, kao i njihova konkurentnost na tržištu EU.

Prema rečima naše sagovornice, kvalitet jabuka proizvedenih u Srbiji je odličan, jer se proizvode po savremenoj tehnologiji gde se ostvaruju visoki prinosi, kao i visok procenat prve klase, sa sortama koje su tražene na svetskom tržištu uz uvedene brojne standarde kvaliteta koji garantuju zdravstvenu bezbedost i ispravnost proizvedenih jabuka.

“Savremena proizvodnja omogućava proizvođačima da imaju niže troškove proizvodnje pa tako mogu biti konkurentni na međunarodnom tržištu. Kod starih ekstenzivnih zasada jabuka to nije slučaj, tu su prinosi daleko niži i ja verujem da će se vremenom i stari zasadi zamenjivati savremenim zasadima sa velikim brojem sadnica po hektaru (oko 4.000), sistemima za zalivanje i prihranu, protivgradnim mrežama i sistemima za zaštitu od mraza”, navodi Toskić.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Na pitanje kako bi trebalo unaprediti proizvodnji jabuka u Srbiji, Julka Toskić smatra da je uzgoj jabuka već u velikoj meri unapređen i da se na dalje mogu uvoditi i još neke sorte za kojima postoji tražnja na međunarodnom tržištu.

“Ono što bi trebalo unaprediti je objedinjavanje ponude, internacionalna promocija naših proizvođača i zajednički nastup na novim izvoznim tržištima”, ocenjuje projekni menadžer asocijacije Serbia Does Apples.

Ona dodaje da je ovo udruženje zajedno sa svetskom asocijacijom za jabuke i kruške – WAPA (World Apple and Pear Association) bilo ko-organizator svetske konferencije Prognosfruit 2022, koja je okupila preko 200 delegata iz 23 zemlje.

“To je bila prilika da se promoviše naša proizvodnja jabuka, koju smo iskoristili na najbolji mogući način i pokazali gostima da su naši proizvođači jabuka na istom nivou kao i proizvođači vodećih evropskih zemalja poput Italije”, zaključuje Julka Toskić.

Deni Robertson (Danny Robertson) direktor misije USAID-a u Srbiji smatra da se sektor agrobiznisa u Srbiji ubrzano razvijao tokom protekle decenije, a posebno voćarstvo, velikim delom zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenju logističke infrastrukture.

“Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je uložila značajna sredstva da podrži tu transformaciju. Srbija ima konkurentsku prednost zahvaljujući raznolikosti i obilju visokokvalitetnog voća, popularnih sorti, konkurentnim troškovima proizvodnje i režimu slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima sa EU”, naveo je direktor misije USAID-a u Srbiji.

 • SUNCOKRET

  10.8.2022 #1 Author

  Srbija ima odlične uslove za gajenje jabuka i samo treba ići u korak sa savremenim trendovima.

  Odgovori

 • TATJANA

  10.8.2022 #6 Author

  Zajednicki nastup je odlican

  Odgovori

 • IVAN

  10.8.2022 #7 Author

  To je dobro da nalaze

  Odgovori

 • SRDJAN

  10.8.2022 #8 Author

  Dobro je da mogu naci nove kupce.

  Odgovori

 • NATI29

  10.8.2022 #9 Author

  Svaka cast samo nek se sire i na ostala trzista

  Odgovori

 • GOCA BG

  10.8.2022 #10 Author

  Kvalitetan proizvod uvek nadje novo trziste i kupce…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  10.8.2022 #11 Author

  Dobar proizvod brzo nađe tržište

  Odgovori

 • VOJKAN

  11.8.2022 #12 Author

  Ako ne bude bilo plasmana, barem će biti prerade voća

  Odgovori

 • BOJANA

  11.8.2022 #13 Author

  Za dobru jabuku uvek ima mesta na tržištu.

  Odgovori

  • Moon

   21.8.2022 #14 Author

   A nasa deca jedu uvozne..

   Odgovori

 • Anna

  11.8.2022 #15 Author

  Samo tako neka nastave. Naše jabuke sigurno movu naći kupce širom sveta.

  Odgovori

 • DIXI

  2.10.2022 #16 Author

  Dobro je da mogu naci nove kupce

  Odgovori

 • LUKA

  2.10.2022 #17 Author

  A kod nas samo iz uvoza

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...