rod ove godine slabiji i do 30 odsto u Španiji i Italiji

Smanjena proizvodnja maslinovog ulja zbog suše

AgrobiznisBiznisEUVesti

9.8.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Smanjena proizvodnja maslinovog ulja zbog suše Smanjena proizvodnja maslinovog ulja zbog suše
Dva velika proizvođača i izvoznika, Španija i Italija, očekuju da će proizvesti 20 do 30 procenata manje količine maslinovog ulja ove godine, što će... Smanjena proizvodnja maslinovog ulja zbog suše

Dva velika proizvođača i izvoznika, Španija i Italija, očekuju da će proizvesti 20 do 30 procenata manje količine maslinovog ulja ove godine, što će sigurno uticati na dalji rast cena.

Španija je nedavno upozorila da toplotni udar i nedostatak kiše ugrožavaju proizvodnju maslinovog ulja najvećeg svetskog izvoznika. Vremenske prilike takođe utiču i na proizvodnju u Italiji, dok sukobi u Ukrajini povećavaju cene hrane, pa tako i ovog proizvoda, piše Politika.

„Ako u narednim nedeljama ne dođe do smanjenja temperature ili kiše, ovogodišnja berba maslina mogla bi da bude znatno niža od prethodnih„, izjavili su iz Ministarstva poljoprivrede Španije za Bloomberg.

Španija pokriva gotovo polovinu svetske proizvodnje maslinovog ulja. Predviđanja su da će zastoj u snabdevanju suncokretovim uljem iz Ukrajine uticati da cene drugih biljnih ulja ostanu i dalje visoke. Kako je preneo The Guardian, zvanični podaci pokazuju da su cene rafinisanog maslinovog ulja u južnoj Španiji porasle za 8,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Terenska istraživanja pokazuju da bi u Španiji moglo da dođe do pada proizvodnje maslinovog ulja od 25 do 30 procenata na godišnjem nivou. Takođe, na tržištu postoji i zabrinutost u vezi sa kvalitetom novog roda i koliki će biti udeo ekstra devičanskog, najkvalitetnijeg ulja od masline, a koliko onog koje nije za ljudsku upotrebu.

Uzimajući u obzir ulogu Španije u globalnoj proizvodnji maslinovog ulja, stručnjaci smatraju da bi ono u narednom periodu moglo da bude manje dostupno za potrošače. To bi značilo i dalji porast cena, ukoliko se vremenske prilike ne poboljšaju.

Kako navodi The Guardian, slično je i u Italiji, koja je takođe veliki proizvođač i koja je zahvaćena nezapamćenom sušom. Takođe se očekuje da bi i njihova proizvodnja mogla da bude smanjena od 20 do 30 procenata.

Falsifikovane etikete na bocama

Na tržištu maslinovog ulja postoje brojni problemi, jer je već godinama preplavljeno falsifikatima. Samo maslinova ulja s pozitivnim svojstvima i bez ijedne mane mogu biti – ekstradevičanska.

Recimo, nedavna analiza iz hrvatskih prodavnica otkrila je da više od polovine analiziranih uzoraka ekstradevičanskog ulja nosi lažnu oznaku. Većina njih „pala“ je na testu senzornih analiza, a države iz kojih su poticala bile su Španija, Italija i jedan domaćeg proizvođača, piše portal Poslovni.hr i dodaje da su svi sporni proizvodi povučeni iz prodaje.

Stručnjaci su naveli da je stvarno stanje u prodavnicama još poraznije, dok se proizvođači maslinovog ulja žale na previše fleksibilne kriterijume za prodaju ulja kao ekstradevičanskog.

Kako se navodi, biznis s maslinovim uljem izuzetno je profitabilan u Evropi, a postoje podaci čak i da je trgovina falsifikovanim uljem jedan od najisplativijih, odmah posle trgovine drogom.

Nažalost, boja ulja ništa ne otkriva pa potrošač tek kada kupi bocu zna šta je platio jer deklaracija često nije garancija. Ozbiljni proizvođači tvrde da na tržištu gotovo 90 odsto maslinovog ulja nije nastalo na način kako treba, te da se ne sme verovati etiketama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...