Ove godine povećani zasadi suncokreta

Nema razloga za pravljenje zaliha, ulja dovoljno i za izvoz

AgrobiznisBiznisSrbija

14.6.2022 10:27 Autor: Ljiljana Begović 14

Nema razloga za pravljenje zaliha, ulja dovoljno i za izvoz Nema razloga za pravljenje zaliha, ulja dovoljno i za izvoz
Za razliku od šećera koji se razgrabi čim se pojavi na policama marketa, suncokretovog ulja ima dovoljno i građani za sada ne stvaraju zalihe.... Nema razloga za pravljenje zaliha, ulja dovoljno i za izvoz

Za razliku od šećera koji se razgrabi čim se pojavi na policama marketa, suncokretovog ulja ima dovoljno i građani za sada ne stvaraju zalihe. Prema ocenama agroanalitičara, ono što je važno naglasiti je da je srpsko tržište dobro snabdeveno suncokretovim uljem i da neće biti problema sa snabdevanjem.

Ove procene dolaze pred 20. Međunarodnu konferenciju o suncokretu koja će se održati od 20. do 23. juna u Novom Sadu, u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Međunarodnog udruženja suncokreta.

Cena ulja porasla je od početka godine, kako na domaćem, tako i na svetskom tržištu. U Ukrajini, kao jednom od najvećih proizvođača, početkom 2022. godine litar suncokretovog ulja je u nabavci koštao 1,10 evra ili oko 130 dinara, dok je u Srbiji u maloprodaji cena viša od 200 dinara.

Agroanalitičar Branislav Gulan kaže da se cena ulja formira na preseku ekonomske godine za ovu kulturu, a to je oktobar. Za pšenicu je to jul, vreme žetve.

Formiranje cene se radi na osnovu cena nabavke sirovina koje čine oko 80 odsto udela u ukupnim troškovima. Takođe, suncokreta je sve manje i zbog rata u Ukrajini, ali mi u Srbiji nemamo razloga za brigu, ulja će biti kako za domaće tržitšte, tako i za izvoz”, smatra Gulan i dodaje da imamo različite cene u odnosu na proizvođače.

Postoje tri velika proizvođača ulja u Srbiji i privatne robne marke trgovinskih lanaca koji imaju i nešto niže cene nego brendirana ulja.

“Inače, u poslednjih pet godina na našem tržištu suncokreta podjednako posluju izvoznici i uljare. Oni su sada i konkurencija jedni drugima i robu dobija onaj ko više plati. To konačno ide i u prilog proizvođačima, a da li ih zadovoljava ili ne to je drugo pitanje”, ističe naš sagovornik.

Foto: Pixabay.com

Prema analizama, domaćem tržištu u Srbiji godišnje je potrebno oko 82.000 do 84.000 litara ulja za podmirivanje sopstvenih potreba.

U 2022. godini je bila povećana i setva, pa je suncokret zauzeo oko 250.000 hektara. Uz prosečan prinos od oko tri tone po hekraru, za preradu će biti oko 750.000 tona roda.

“Mi godišnje proizvedemo oko 180.000 tona ulja. Treba reći da je kvalitet jestivog ulja u Srbiji odličan, standardi su visoki i znatno viši od EU. Proizvodnja jestivog ulja u EU sadrži 51 odsto suncokreta”, kaže agroanalitičar.

Prema njegovim rečima, stvoreni su kvalitetni hibridi suncokreta u Instititutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

“Ulje je berzanska roba i Srbija je deo jedinstvenog tržišta. Naši proizvođači ulja u ovom trenutku mogu da izvezu ulje po većim cenama nego što ga prodaju domaći trgovci. Prodavci na ulju i drugim osnovnim životnim namirnicama imaju jako niske marže”, objašnjava Branislav Gulan.

Na rast cena uticali su i razni finansijski fondovi koji su svoju pažnju usmerili na berzu poljoprivrednih roba, jer su ostale grane privrede bile u stagnaciji. Ovo stanje može da bude i upozorenje za kreatore agroekonomske politike da poljoprivreda mora konačno da postane strateška grana, ocenjuju agroanalitičari.

U svetu se za ishranu koristi više od 70 vrsta ulјa, gde je suncokretovo na četvrtom mestu po potrošnji – 4,2 puta manje nego palmino, 3,8 puta manje nego sojino, ali i 3,5 puta više nego maslinovo.

Proizvodnja suncokreta u Evropi

Na smanjenje količina suncokretovog ulja u svetu uticaće i rat u Ukrajini, koja je bila najveći globalni proizvođać.

Inače, proizvodnja suncokreta u regionu je podbacila proteklih godina. Posebno u Rumuniji i Bugarskoj, a manja je i u Rusiji. Najveći problem je bila nabavka suncokreta koji su Rumunija i Bugarska bile prinuđene da uvoze iz Brazila.

 • IVAN

  14.6.2022 #1 Author

  Sve je to neizvesno

  Odgovori

 • MARKO7

  14.6.2022 #2 Author

  Pq baš odlične vesti…

  Odgovori

 • N.N.

  14.6.2022 #3 Author

  Nema razloga a svi prave

  Odgovori

 • TATJANA

  14.6.2022 #4 Author

  To cemo se uveriti kad ga bude svuda

  Odgovori

 • SRDJAN

  14.6.2022 #5 Author

  Kad god su rekli da nema potrebe za zalihama narod odma pomahnita i pravi zalihe.

  Odgovori

 • GOCA BG

  14.6.2022 #6 Author

  Bice ga,ali po kojoj ceni…

  Odgovori

 • NATI29

  14.6.2022 #7 Author

  A i dalje se sve kupuje na veliko

  Odgovori

 • TINA

  14.6.2022 #8 Author

  Za sada ulja ima, ali secera vec nema

  Odgovori

 • BRANA19

  15.6.2022 #9 Author

  Ma da , samo mi imamo da izvozimo 🤦

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  15.6.2022 #10 Author

  Zalihe se svakako ne mogu napraviti za ceo život

  Odgovori

 • Lelica

  15.6.2022 #11 Author

  Jedan dan se pravi panika,drugi dan imamo svega na pretek.

  Odgovori

 • BOJANA

  15.6.2022 #12 Author

  Nema razloga, a nema ga po prodavnicama.

  Odgovori

 • LAZAREVIĆ STEVAN

  15.6.2022 #13 Author

  ulja ima dovoljno samo u velikim sistemima,a u veleprodajama i malim trgovinskim radnjama je nemoguće naći ulje.

  Odgovori

 • Gaga45

  28.8.2022 #14 Author

  Kao i uvek nema razloga a svi prave uzas

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...