Ovogodišnji prinos do dva i po miliona tona kvalitetnog zrna

Klimatske promene zahtevaju nove sorte pšenice

AgrobiznisU fokusu

13.6.2022 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Klimatske promene zahtevaju nove sorte pšenice Klimatske promene zahtevaju nove sorte pšenice
Stanje useva, zasada i rasada nije ni tako dobro, ni tako loše. Procena je da ovogodišnji prinos pšeničnog zrna neće biti viši od dva... Klimatske promene zahtevaju nove sorte pšenice

Stanje useva, zasada i rasada nije ni tako dobro, ni tako loše. Procena je da ovogodišnji prinos pšeničnog zrna neće biti viši od dva i po miliona tona.

Prof. dr Borislav Kobiljski iz Biogranuma ističe da je neophodno napraviti nove sorte koje će biti spremne da odgovore klimatskim izazovima.

Procena je da će ovogodišnji prinos zrna biti približno desetogodišnjem proseku, od 2012. godine do danas. Nećemo požnjeti manje od dva, ni više od dva i po miliona tona pšeničnog zrna snošljivog kvaliteta, piše RTS.

„Ono što moramo da uradimo je da napravimo sorte koje će biti spremne da odgovore klimatskim izazovima. Ne da se borimo da menjamo klimu, ali možemo da promenimo izbor sortimenta i tehnologije proizvodnje“, ističe prof. dr Borislav Kobiljski iz Biogranuma.

Glavni problem moderne civilizacije su klimatske promene, napisao je profesor Dragan Đuričin. One utiču na varljivo vreme nicanja i razvoj pšenice pa se zato mora tražiti odgovor.

Foto: Pixabay.com

Setvom dvosezonske 2S sorte smanjiće se negativni uticaj klimatskim promena i sejati hlebne sorte pšenice naših selekcionera, nastale u semiaridnoj klimi i na zemljištima Srbije.

Treba ići u susret klimatskim promenama i zahtevima pšenice, jer ovakvo stanje klasa na nekim njivama nije zbog klimatskih promena, nego negativnog ponašanja sejača.

„Sorte koje u sebi imaju novi tip genetike, potpuno novih gena koji donose otpornost na sušu, tolerantnost na više temperature, koje doprinose boljem nalivanju zrna u stresnim uslovima i sredini su pokazale svoju punu vrednost“, ukazuje Kobiljski.

Analitičari se slažu u tome da nas klima i zemljište upućuju da sejemo sorte pšenice posebnog kvaliteta, umesto visokog prinosa, visok kvalitet jer ne košta, a ima sigurnu prođu na tržištu.

 • MARKO7

  13.6.2022 #1 Author

  U zadnje vreme se dosta menja vreme…

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.6.2022 #2 Author

  Mora da se prate klimatske promene i sta saditi…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.