toplotni talasi uništavaju rod

Proizvođači maslinovog ulja u strahu od loše berbe i ove sezone

BiznisSvet

10.8.2023 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Proizvođači maslinovog ulja u strahu od loše berbe i ove sezone Proizvođači maslinovog ulja u strahu od loše berbe i ove sezone
Evropski proizvođači maslinovog ulja alarmiraju jer se očekuje da će toplotni talasi ovog leta izazvati drugu lošu berbu zaredom. Neuobičajene suše su povod nove... Proizvođači maslinovog ulja u strahu od loše berbe i ove sezone

Evropski proizvođači maslinovog ulja alarmiraju jer se očekuje da će toplotni talasi ovog leta izazvati drugu lošu berbu zaredom.

Neuobičajene suše su povod nove krize u ovom sektoru, što može rezultirati praznim policaama i porastom cena maslinovog ulja, upozoravaju industrijski podaci, prenosi Anadolu Agency.

„Veoma smo zabrinuti“, rekao je Andrea Karasi (Andrea Carrassi), generalni direktor Italijanskog udruženja proizvođača maslinovog ulja (Assitol).

Prema podacima koje je u julu objavila Evropska komisija procenjuje se da će proizvodnja maslinovog ulja u Evropi pasti za 40 odsto u sezoni 2022/23 u poređenju sa prethodnom.

Španija, koja čini otprilike polovinu ukupne svetske proizvodnje maslinovog ulja i koja je najveći svetski proizvođač, zabeležila je pad od 56 odsto.

Proizvodnja u Grčkoj opala je za 47 procenata, u Portugalu za 39 odsto, a u Italiji za 27 procenata.

Izvan Evrope, proizvodnja u Tunisu je smanjena za četvrtinu, dok je globalni pad oko 26 odsto. Turska je jedina svetla tačka sa povećanjem od 17 odsto.

Karasi je rekao da su problemi izazvani sušama pojačani rastom troškova energije i sirovina koje je podstakao rat u Ukrajini.

Ovi faktori, dodao je on, takođe će verovatno imati negativan uticaj na sledeću sezonu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...