Kriza u severnoafričkoj zemlji dovela do rasta broja migranata

Sve više Tunišana beži u Evropu

SvetU fokusu

3.11.2022 17:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Sve više Tunišana beži u Evropu Sve više Tunišana beži u Evropu
Politička i ekonomska kriza u Tunisu dovela je do egzodusa mladih u Evropu, pri čemu je broj osoba koje pokušavaju sa emigriraju iz severnoafričke... Sve više Tunišana beži u Evropu

Politička i ekonomska kriza u Tunisu dovela je do egzodusa mladih u Evropu, pri čemu je broj osoba koje pokušavaju sa emigriraju iz severnoafričke zemlje porastao najviše još od Arapskog proleća pre više od 10 godina.

Najmanje 45.421 Tunišanin pokušao je ili uspeo da pređe Sredozemno more u brodu od početka godine do 26. oktobra, prema računici medijske kuće Bloomberg baziranoj na podacima grupe FTDES.

Ova očitavanja pokazuju da je broj migranata veći u odnosu na 2011. godinu nakon pobune protiv diktature iz ove države u Evropu prešlo 36.424 osobe.

Prekomorska putovanja uključuju brojne rizike, a ove godine je prijavljen nestanak ili smrt više od 540 osoba koje su iz Tunisa pokušale da uđu u Evropu, za oko 100 više u odnosu na 2021.

Brojke su prilično alarmantne ako se uzme u obzir da je Tunis u severnoafričkom regionu bio najbliži uspostavljanju demokratije. Takođe, većina Tunišana prelazi Sredozemno more kako bi ušla u Italiju, čija je novoizabrana premijerka obećala da imigrantima neće biti dozvoljen pristup u zemlju.

S druge strane, Srbija uvodi ulazne vize za Tunišane preduzimajući tako korake kojima bi se moglo sprečiti da se zemlja koristi kao ulazna tačka u Evropsku uniju. Vlasti reaguju tako što sprovode masovna hapšenja i „militarizuju“ pograničnih oblasti.

Ukupan broj migranata porastao je pet puta od 2019. godine, kada je za predsednika Tunisa izabran Kais Sajed (Kais Saied), koji je optužen da je u zemlji ponovo uspostavio autoritarni režim, kao i da nije uspeo da podstakne oporavak ekonomije koja je godinama beležila spori rast. Inflacija u ovoj zemlji je najviša u poslednje tri decenije, a nezaposlenost mladih je dostigla nivo blizu 40 odsto.

  • BIJUTI27

    3.11.2022 #1 Author

    Samo da ne prave nerede gde dođu..

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.11.2022 #2 Author

    Niko od njih ne odlazi zato sto im je dobro,sta ce ljudi beze gde mogu pristojno da zive i rade…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.11.2022 #3 Author

    Tunis je bio perspektivna zemlja sa brzim razvojem turizma u oslednjoj deceniji i šteta, je sto jed pogrešna politika dovela do velikog broja izbeglica.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...