nejednakosti sve veće

U Južnoj Africi protesti zbog rastućih troškova života i nezaposlenosti

SvetU fokusuVesti

24.8.2022 16:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

U Južnoj Africi protesti zbog rastućih troškova života i nezaposlenosti U Južnoj Africi protesti zbog rastućih troškova života i nezaposlenosti
Hiljade Južnoafrikanaca izašlo je u sredu na ulice u znak protesta protiv rastućih troškova života i nezaposlenosti u najindustrijalizovanijoj ekonomiji kontinenta. Proteste predvode dva... U Južnoj Africi protesti zbog rastućih troškova života i nezaposlenosti

Hiljade Južnoafrikanaca izašlo je u sredu na ulice u znak protesta protiv rastućih troškova života i nezaposlenosti u najindustrijalizovanijoj ekonomiji kontinenta.

Proteste predvode dva velika sindikata koji pozivaju vladu da se pozabavi rastućim cenama goriva, povećanim prekidima struje, otpuštanjem radnih mesta i nezaposlenošću, piše Anadolu Agency.

„Odluka o održavanju generalnog štrajka/nacionalnog zatvaranja dolazi kao rezultat pogoršanja socio-ekonomskih uslova za radničku klasu i marginalizovane siromašne zajednice“, navodi se u saopštenju Južnoafričke federacije sindikata (SAFTU).

Rečeno je da troškovi života rastu, a i nezaposlenost je porasla.

Kongres južnoafričkih sindikata (COSATU), najveći sindikat u zemlji koji je deo socijalno-ekonomskog štrajka, zahteva od vlade da preduzme mere protiv ekonomskog sloma u zemlji. Marševi su organizovani u svih devet provincija u zemlji.

„Prestanite da stavljate profit pre naroda, COSATU traži pristojnu platu za život“, pisalo je na nekim od plakata na protestu.

„Ova ekonomija ne radi u interesu ogromne većine ljudi iz radničke klase. Nejednakosti se šire, a siromaštvo produbljuje“, rekao je u sredu Mametlve Sebei (Mametlwe Sebei), predsednik Sindikata radnika opšte industrije Južne Afrike.

Sebei je rekao da podržavaju nacionalnu gašenje i zahtevaju da vlada postavi minimalnu platu na 12.500 randa (735 dolara) kako bi radnicima omogućili pristojan život.

Rekao je da 75 odsto južnoafričkih radnika zarađuje ispod 5.800 randa (341 dolar) i da većina radnika ne može da priušti osnovnu hranu i prevoz zbog niskih plata koje su mnoge gurnule u glad.

Prema statističkim podacima, 34,4 odsto od 60 miliona stanovnika Južne Afrike je nezaposleno. U martu je izveštaj Svetske banke opisao Južnu Afriku kao „najneravnopravniju“ zemlju na svetu, pri čemu je rasa bila odlučujući faktor.

U izveštaju se navodi da uprkos tri decenije nakon završetka vladavine bele manjine, 10 odsto belog stanovništva Južne Afrike i dalje drži 80,6 odsto finansijskih sredstava u zemlji.

„U Južnoj Africi, nasleđe kolonijalizma i aparthejda, ukorenjeno u rasnoj i prostornoj segregaciji, nastavlja da jača nejednakost ishoda“, navodi se u izveštaju koji ocenjuje nejednakost u regionu južne Afrike.

Institucija sa sedištem u Vašingtonu saopštila je da je Južna Afrika na prvom mestu među 164 zemlje u pogledu nejednakosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...