Investiranje u održivo gorivo usporeno zbog sukoba u Ukrajini

Južnoj Africi potrebno 14 milijardi dolara za razvoj industrije zelenog vodonika

EkologijaNovacSvetU fokusuVesti

13.5.2022 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Južnoj Africi potrebno 14 milijardi dolara za razvoj industrije zelenog vodonika Južnoj Africi potrebno 14 milijardi dolara za razvoj industrije zelenog vodonika
Južnoj Africi su potrebne investicije od 14 milijardi dolara kako bi razvila industriju zelenog vodonika, navodi direktor vladinog tima za finasiranje klimatskog sektora Danijel... Južnoj Africi potrebno 14 milijardi dolara za razvoj industrije zelenog vodonika

Južnoj Africi su potrebne investicije od 14 milijardi dolara kako bi razvila industriju zelenog vodonika, navodi direktor vladinog tima za finasiranje klimatskog sektora Danijel Majnel (Daniel Mminele).

Početna cifra koja je potrebna za razvoj industrije koja bi mogla godišnje da izvozi 20.000 ekološkog goriva jeste milijardu dolara. Nakon toga, biće potrebno još 13 milijardi dolara kako bi se dostigao cilj od 270.000 tona goriva, navodi Majnel.

Majnel, nekadašnji zaposleni centralne banke, ove godine dobio je zaduženje da pregovara o detaljima vezanim za ponudu najbogatijim nacijama sveta da pomognu Južnoj Africi da sakupi 8,5 milijardi dolara kako bi umanjila svoju zavisnost od uglja. Kako je naveo, jedan deo finansija će biti uložen u industriju zelenog vodonika i električnih vozila.

Ove izjave ukazuju na težnje afričke države da uspostavi ravnotežu između ciljeva razvijenih zemalja da finansiraju smanjenje emisija štetnih gasova i nacionalne potrebe da se smanji zavisnost ekonomije od uglja i pritom ne ugroze poslove i prihode stanovništva, piše Bloomberg.

Na COP26 samitu o klimi u Glazgovu, koji je održan u novembru prošle godine, zemlje kao što su Velika Britanija, Francuska i Nemačka ponudile su koncesije za koje očekuju da će biti uložene u zatvaranje fabrika koje koriste ugalj u proizvodnji i tranziciju ka održivoj energiji, izjavio je u martu jedan američki zvaničnik.

Investicije u zeleni vodonik su usporene zbog sukoba u Ukrajini, koji je podstakao rast cena nafte i ugrozio zalihe. Investicioni fondovi, vlade i institucije obećali su da će uložiti milijarde dolara kako bi se formiralo tržište za ovu industriju.

Više od 80 odsto električne energije u Južnoj Africi proizvodi se iz uglja. Međutim, ova zemlja ima veliki proizvodni potencijal kada su u pitanju solarne farme i vetroparkovi, a samim tim je idealna lokacija i za industriju zelenog vodonika, koja koristi održivu energiju.

  • MAJA

    13.5.2022 #1 Author

    Potrebno je povèzivanje siromašnijih zemalja sa uređenim i bogatim zemljama

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.5.2022 #3 Author

    Drago moji cilj zelenih agendi je pre svega da povećaju dužničko ropstvo svih zemalja i uvedu centralnu svetsku vladu.

    Odgovori

  • TATJANA

    13.5.2022 #4 Author

    Sve je usporilo zbog agresije

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #5 Author

    Mnogo su siromašne zemlje Afrike tako da je neophodna finansijska pomoć bogatih zemalja.

    Odgovori

    • SNEZANA

      15.5.2022 #6 Author

      Tacno,a kod nas i u Evropi se hrana baca,oni ni vode ni hrane nemaju dovoljno

      Odgovori

    • GINKO

      16.5.2022 #7 Author

      Bas tako

      Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #8 Author

    Samo ako zele da pomognu,taj novac brzo mogu da dobiju…

    Odgovori

  • NATI29

    13.5.2022 #10 Author

    Treba im pomoci

    Odgovori

  • VERA

    14.5.2022 #11 Author

    Ovo ce im svakako doprineti razvoju ekonomije i privrede.

    Odgovori

  • Grocka

    30.9.2023 #12 Author

    Bogati i jesu bogati jer su uzeli od afrike, sve im treba vratiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...