očekuju veću infaciju od ciljane u tekućem kvartalu

Centralna banka Južne Afrike podigla kamatne stope

BankeNovacSvetVesti

24.3.2022 20:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Centralna banka Južne Afrike podigla kamatne stope Centralna banka Južne Afrike podigla kamatne stope
Južnoafrička centralna banka podigla je kamatne stope u najindustrijskoj ekonomiji Afrike u četvrtak, i tako je postala još jedna u nizu centralnih banaka zemalja... Centralna banka Južne Afrike podigla kamatne stope

Južnoafrička centralna banka podigla je kamatne stope u najindustrijskoj ekonomiji Afrike u četvrtak, i tako je postala još jedna u nizu centralnih banaka zemalja u razvoju koja se priprema za veću inflaciju zbog ekonomskih poremećaja izazvanih ratom u Ukrajini.

Banka je u četvrtak povećala svoju glavnu stopu za 25 baznih poena na 4,25 odsto, predviđajući da će inflacija u Južnoj Africi porasti iznad ciljane od tri do šest odsto u tekućem kvartalu, piše Financial Times.

„Rat će verovatno narušiti proizvodnju širokog spektra, od energije, hrane i drugih roba i dodatno poremetiti globalnu trgovinu“, saopštila je banka.

Inflacija cena hrane u Južnoj Africi mogla bi ove godine premašiti šest odsto, u odnosu na prethodno predviđanje ispod pet odsto.

Rat i sankcije Rusiji podigli su cene mnogih roba koje proizvodi Južna Afrika, kao što su ugalj i platina, što je dovelo do rasta južnoafričkog randa. Ipak, privreda Južne Afrike je i dalje podložna rastućim cenama nafte i hrane.

„Globalne proizvođačke cene i inflacija hrane nastavile su da iznenađuju poslednjih meseci i to bi moglo da se ponovi, posebno ako rat u Ukrajini potraje u sezoni rasta“, saopštila je banka.

Dva od pet članova odbora za monetarnu politiku banke pozvala su na povećanje od 50 baznih poena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...