Kompanija Eskom napravila zalihe električne energije za predstojeće pokrajinske izbore

Južna Afrika se suočava sa najgorim restrikcijama struje

SvetVesti

28.10.2021 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Južna Afrika se suočava sa najgorim restrikcijama struje Južna Afrika se suočava sa najgorim restrikcijama struje
Stanovnici Južne Afrike, koji trenutno trpe najveće restrikcije struje ikada zabeležene, dobili su uverenje da nestanci struje neće uticati na predstojeće pokrajinske izbore. Nacionalne... Južna Afrika se suočava sa najgorim restrikcijama struje

Stanovnici Južne Afrike, koji trenutno trpe najveće restrikcije struje ikada zabeležene, dobili su uverenje da nestanci struje neće uticati na predstojeće pokrajinske izbore.

Nacionalne rezerve električne energije neujednačene su još od 2005. godine, a državni distributer Eskom Holdings SOC Ltd. ima velike teškoće da održi korak sa zahtevima potrošača, piše Bloomberg.

Nestanci struje, koji su uvedeni 23. oktobra, omogućili su južnoafričkim vlastima da naprave zalihe dizela kako bi električni generatori radili neometano u toku pokrajinskih izbora 1. novembra, izjavio je u sredu ministar za javna preduzeća Pravin Gordan (Pravin Gordhan).

Kompanija Eskom, koja snabdeva električnom energijom gotovo čitavu naciju, u više navrata je nailazila na prepreke, među kojima su prekidi u radu zbog nestašice uglja, ali i ljudske greške. Ovogodišnji nestanci struje, kako tvrdi profesor sa Univerziteta u Kejptaunu Anton Eberhard, su najgori do sada.

Najnoviji nestanci struje dolaze u loše vreme za vlasti u Nacionalnom kongresu Afrike, koje pokušavaju da ožive ekonomiju teško pogođenu pandemijom korona virusa, te da uspostave kontrolu nad nekoliko glavnih gradova koje su izgubile pre pet godina.

Kako kaže ministar Gordan teškoće u poslovanju Eskom-a proizilaze iz loše upravljačke politike, ali i manjka u budžetu kompanije koji je ostao još od predsednika Jakoba Zume (Jacob Zuma), čija je vladavina okončana početkom 2018.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...