Prema najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija

Kolaps avganistanske ekonomije bez presedana

SvetU fokusuVesti

6.10.2022 11:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kolaps avganistanske ekonomije bez presedana Kolaps avganistanske ekonomije bez presedana
Privreda Avganistana je doživela „katastrofalan kolaps“ otkako su talibani došli na vlast, izbrisavši za manje od godinu dana ono što je građeno deset godina,... Kolaps avganistanske ekonomije bez presedana

Privreda Avganistana je doživela „katastrofalan kolaps“ otkako su talibani došli na vlast, izbrisavši za manje od godinu dana ono što je građeno deset godina, piše u najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija.

Pre no što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, avganistanska privreda je već bila veoma mala, sa BDP-om od oko 20 milijardi dolara, ali je od tada „za samo godinu dana izgubila oko pet milijardi dolara“, rekla je Kani Vignaraja (Kanni Wignaraja), direktorka Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za Aziju i Pacifik.

„Imovina akumulirana tokom deset godina izgubljena je za samo deset meseci. Tako dramatičan kolaps nismo videli nigde drugde u svetu“, dodala je Vignaraja.

Dok je cena osnovne potrošačke korpe porasla za 35 odsto od avgusta 2021. godine, Avganistanci troše za to 60 do 70 odsto prihoda, a oko 80 odsto na hranu i gorivo, prenosi Beta.

Sada 95 do 97 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, rekla je ona, a pre godinu dana ispod granice siromaštva bilo je nešto više od 70 odsto stanovnika.

U Avganistanu je došlo do raspada bankarskog i finansijskog sistema, čak 700.000 radnih mesta je izgubljeno do sredine 2022. godine, i to većinom na kojima su radile žene, svako peto dete je u opasnosti od teške neuhranjenosti.

Kolaps legalne privrede je prouzrokovao povećanje učešća nelegalne koja predstavlja 12 do 18 odsto BDP-a, a pre godinu dana je to bilo devet do 14 odsto.

Abdalah al Dardari (Abdallah al Dardari), predstavnik UNDP u Avganistanu, rekao je da humanitarna pomoć neće biti dovoljna da se stanje popravi jer je za 14 meseci broj ljudi kojima je potrebna pomoć porastao sa 19 miliona na 22 miliona.

On je rekao da je plan da se u naredne tri godine otvori dva miliona radnih mesta podsticanjem oporavka privatnog sektora, radom s lokalnim zajednicama, fokusiranjem na žene – preduzetnice, i obnavljanjem lokalne poljoprivredne infrastrukture i mikrofinansijskih i bankarskih institucija.

  • GOCA BG

    9.10.2022 #1 Author

    Tuga,sto se njima ne salje novac i hrana?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...