sredstva za prelazak na obnovljive izvore energije

Južna Afrika dostavila novi klimatski plan za potrošnju 8,5 milijardi dolara

EkologijaSvetU fokusuVesti

5.10.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Južna Afrika dostavila novi klimatski plan za potrošnju 8,5 milijardi dolara Južna Afrika dostavila novi klimatski plan za potrošnju 8,5 milijardi dolara
Južna Afrika je pojedinim najbogatijim zemljama sveta dostavila revidirani plan o tome kako će potrošiti predloženih 8,5 milijardi dolara kako bi joj se pomoglo... Južna Afrika dostavila novi klimatski plan za potrošnju 8,5 milijardi dolara

Južna Afrika je pojedinim najbogatijim zemljama sveta dostavila revidirani plan o tome kako će potrošiti predloženih 8,5 milijardi dolara kako bi joj se pomoglo da pređe sa uglja na obnovljive izvore energije.

Novi nacrt koji je dostavljen partnerima za finansiranje Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Nemačkoj i Evropskoj uniji, unapređuje proces koji je skoro godinu dana bio zarobljen u složenim pregovorima. Upućeni u ovu temu, koji su tražili da ne budu imenovani jer su razgovori u toku, odbili su da daju bilo kakve detalje o tome šta amandmani uključuju, prenosi Bloomberg.

Referentni sporazum o finansiranju klime u Južnoj Africi, predstavljen na prošlogodišnjim pregovorima koje su predvodile Ujedinjene nacije u Glazgovu, pozdravljen je kao prototip za pomoć drugim zemljama u razvoju zavisnim od uglja da pređu na čistiju energiju. Njegova sudbina mogla bi da se rešava na samitu COP27 sledećeg meseca u Egiptu, koji bi trebalo da se fokusira na potrebe siromašnijih zemalja koje se prilagođavaju globalnom zagrevanju.

Detaljan dogovor o tome kako će sredstva biti raspoređena biće ključan za njihovo oslobađanje, a donatori su fokusirani na prenamenu elektrana na ugalj u vlasništvu državnog preduzeća Eskom Holdings SOC Ltd. za proizvodnju obnovljive energije.

Južna Afrika se zalaže za podršku razvoju zelenog vodonika i proizvodnje električnih vozila.

  • SRDJAN

    5.10.2022 #1 Author

    Mora se nesto hitno preduzeti jer evidentno je da se klima menja.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.10.2022 #2 Author

    Dobro je ulagati u smanje zagađenja ali ne po svaku cenu, ne treba da se vratimo u kameno doba.

    Odgovori

  • Anna

    9.10.2022 #3 Author

    U vrlo su nezavidnom položaju.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.10.2022 #4 Author

    Ako se ne preduzmu neke mere,bice kasno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...