Određena cena za dobijanje dokumenta preko posrednika

Maksimalna naknada za izvod iz katastra 540 dinara

NekretnineSrbija

31.1.2024 14:02 Autor: Ljiljana Begović 24

Maksimalna naknada za izvod iz katastra 540 dinara Maksimalna naknada za izvod iz katastra 540 dinara
Promenama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, građani će upis ili promene u katastru moći da izvrše isključivo digitalnim putem.... Maksimalna naknada za izvod iz katastra 540 dinara

Promenama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, građani će upis ili promene u katastru moći da izvrše isključivo digitalnim putem.

Novina je i da to neće moći da urade neposredno, već preko profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija.

Vlada Srbije donela je uredbu o uslovima izdavanja izvoda iz baze podataka katastra nepokretnosti i katastra infrastrukture iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema, od strane javnih beležnika, geodetskih organizacija i posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Javni beležnik će izvod iz katastra nepokretnosti izdavati putem aplikacije koju obezbeđuje ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa, a preko Servisne magistrale organa koja je povezana sa GKIS-om.

Beležnik će preuzimati podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani istovetni vizuelni prikaz tih podataka, koji sadrži datum ažurnosti, overavati svojeručnim potpisom i pečatom.

Kada je reč o geodetskim organizacijama one će dokument izdavati na isti način kao i javni beležnik uz overu ovlašćenog lica geodetske organizacije potpisom i pečatom.

Preduzetnik upisan u Registar posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, izvod overava svojeručnim potpisom i pečatom preduzetnika.

Foto: Shutterstock

U tekstu uredbe se navodi da je moguće izvod izdati i u elektronskom obliku uz overu kvalifikovanim elektronskim potpisom, odnosno kvalifikovanim elektronskim pečatom.

Za izdavanje izvoda iz katastra nepokretnosti javni beležnik, geodetska organizacija, odnosno posrednik u prometu i zakupu nepokretnosti naplaćuje isključivo naknadu troškova koja ne može biti viša od 540 dinara.

Za pribavljanje podataka i uverenja ne naplaćuje se republička administrativna taksa, a javni beležnik nema pravo na nagradu i naknadu troškova po tom osnovu.

Geodetska organizacija i posrednik u prometu i zakupu nepokretnosti, podatke pribavljaju bez plaćanja takse, odnosno naknade.

Iz Republičkog geodetskog zavoda navode da novi način upisa sprečava falsifikovanje starih dokumenata jer se sada isti prenose u digitalni format, a njihovu ispravnost i validnost proveravaju profesionalni korisnici.

Digitalni upis u katastar je jedini način da se onemogući manipulacija i intervencija na dokumentima i da se završi sa beskrajnim putevima papira koji dolaze i izlaze iz RGZ-a.

Kako su za naš sajt ranije komentarisali advokati kancelarije Stojković Advokati reforma katastra u Srbiji predstavlja ključni korak ka modernizaciji i efikasnosti administrativnih procesa.

“Izmene u zakonu o upisu u katastar nepokretnosti i vodova donose nadu da će se postići veća transparentnost, brzina i smanjenje birokratskih prepreka koje trenutno opterećuju kako građane tako i državne organe. Poslednjih godina uvid u katastarske postupke u Srbiji otkrio je različite nedostatke koji su zahtevali pažljive reforme. Identifikovani su problemi kao što su upisi po službenoj dužnosti, koji su bili vremenski ograničeni i zahtevali detaljno utvrđivanje činjenica. Reforma predlaže promene koje će omogućiti upis bez prethodnih rešenja i kompleksnih provera”, navode advokati.

Česti problemi u praksi na koje ukazuju advokati su zaostaci u rešavanju predmeta.

“Nedostatak stručnjaka i veliki priliv zahteva doveo je do kašnjenja i nemogućnosti završetka postupaka u predviđenim rokovima”, istakli su naši sagovornici.

 • Inquiete

  31.1.2024 #1 Author

  I to je mnogo

  Odgovori

 • jevtić

  31.1.2024 #2 Author

  Na sve načine da uzmu pare

  Odgovori

  • Brane

   31.1.2024 #3 Author

   Neophodno je dati mogućnost lične predaje dokumenata u RGZ!!!!

   Odgovori

  • Coveculjak

   1.2.2024 #4 Author

   Ne kaze se uzmu vec otmu

   Odgovori

 • Faith

  31.1.2024 #5 Author

  Uvek ima neka taksa, neki porez, ali dobro nije veliki iznos

  Odgovori

 • Boba321

  31.1.2024 #6 Author

  Bas su podigli takse

  Odgovori

 • Faith

  31.1.2024 #7 Author

  Stvarno je sve skupo

  Odgovori

 • Avram

  31.1.2024 #8 Author

  Hostapleri

  Odgovori

 • Dux011

  31.1.2024 #9 Author

  Sve košta…

  Odgovori

 • Mirko Kopanov

  1.2.2024 #10 Author

  Samo ,,nameti i isterivanje,para….

  Odgovori

 • Milan Cvijic

  1.2.2024 #11 Author

  Plac kupljen od grada Nobog Sada 1996. Izgradjen objekat sa svim papirima , legalizovan po Zakonu o ozakonjenju 2022. Predat zahtjev za konverziju zemljista iz prava koriscenje u pravo vladnistva za dio placa koji nije pod objektom. Dve godine a postupak traje , dokle bog zna!!!!!

  Odgovori

 • Zoran

  1.2.2024 #12 Author

  Jako velikim neradnici hostapleri kojim ziveo na drzavnim jaslama od 2010 me nisu upisali kad Sam pitao sto nisu u potpunje ni papiri pa ponovim sa istim normalno platio 2010 platio I 2023 zivog me interesuje sta ce sad da kazu jos cekam

  Odgovori

 • Maja

  1.2.2024 #13 Author

  Razvela sam se i moram da promenim prezime u katastru. Advokati mi za tu uslugu traže od 120 do 150 evra!!! Da li je to normalno?

  Odgovori

 • Cila

  1.2.2024 #14 Author

  Katastar unosi zabunu medju gradjane.Posto sve promene u katastru gradjani mogu sprovesti samo preko advokata i to koji imaju odgovarajucu aplikaciju ta usluga po zvanicnom cenovniku advokata je 24.000 dinara.Advokati ne rade dzabe a to jeste posao koji advokatu uzima puno vremena Geodetski zavod mora gradjanima ostaviti jedan klasican salter pa da gradjani koji nece ili ne mogu da plate advokate da te poslove obave sami.

  Odgovori

 • Tron

  1.2.2024 #15 Author

  Ali da niko neprotestvuje zbog ovih odredbi, jos treba podići cene i dva posrednika za glupi i jadni Srpski rod.

  Odgovori

  • Slobodan

   1.2.2024 #16 Author

   Pre izbora sam rekao glasaću za onog ko jasno kaže da će u skupštini da se bori za ukidanje notara,izvršitelja i ovog što je urađeno sa katastrom(da može samo preko advokata,notara…)
   I nisam glasao za nikoga.Ove stvari ne zanimaju ni jednu stranku u Srbiji.

   Odgovori

  • Manja

   16.5.2024 #17 Author

   Katastar je drzava za sebe, i sve traje nenormalno dugo, a sve vise taksi i troskova… za najmanju promenu bez takse i min 100e za advokata ne moze nista…

   Odgovori

 • MARA

  1.2.2024 #18 Author

  Trebalo bi se pozabaviti time

  Odgovori

 • Natasa Savic

  2.2.2024 #19 Author

  Totalni neradnici u drugom stepenu RGZ jer i odustajanje od zalbe na resenje za koje su sami u postupku pogresili, ne resavaju 2 godine. Sramota!

  Odgovori

 • Ana

  2.2.2024 #20 Author

  Nisam imala kućni broj.Podnesem zahtev.Ali imam dva lokala u prizemlju.Morala sam da platim tri kućna broja.Kada je stiglo rešenje, trebalo im je u katastra dva meseca da upišu u list nepokretnosti.
  Ali tu nije kraj. Kada je napokon upisano, dobijam rešenje u katastra, overeno a nepotpisani, ja sam potpisala ne čitajući da bi odmah postalo pravosnažno, stoga što mi je isticala lična karta. Kada sam pre par dana pročitala rešenje, videla sam da mi je kuća etažirana, da sada imam stan a ne kuću. Naravno, piše dupleks, iako mi je u prizemlju kotlarnica.To odmah znači i veći porez na imovinu.
  Legalna otimačine.

  Odgovori

 • ŽIZI

  3.2.2024 #21 Author

  Taksama nikad kraja

  Odgovori

 • CALE

  4.2.2024 #22 Author

  sve naplacuju

  Odgovori

 • Zoran

  5.2.2024 #23 Author

  RGZ ne radi svoj posao!Samo se vade da nije izvršena digitalizacija, pa ne mogu dobiti kopiju plana parcele.A od 1976 nisu uradili parcelisanje celog vikend naselja u Krčedinu.Sramota za jednu državnu ustanovu.

  Odgovori

 • ZELJKA

  19.5.2024 #24 Author

  Korisne informacije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...