Za konkurs SME huba zainteresovana preduzeća moraju da zadovolje određene uslove

Novi ciklus bespovratnog finansiranja za transformaciju poslovanja

Bolji posaoPoslovanjePreduzetnikSrbija

30.1.2024 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Novi ciklus bespovratnog finansiranja za transformaciju poslovanja Novi ciklus bespovratnog finansiranja za transformaciju poslovanja
Projekat podrške malim i srednjim preduzećima SME Hub najavio je početak novog ciklusa bespovratnog finansiranja. Cilj programa je da pruži podršku u unapređivanju poslovanja... Novi ciklus bespovratnog finansiranja za transformaciju poslovanja

Projekat podrške malim i srednjim preduzećima SME Hub najavio je početak novog ciklusa bespovratnog finansiranja. Cilj programa je da pruži podršku u unapređivanju poslovanja firmama koje sarađuju i/ili žele da sarađuju sa multinacionalnim i domaćim velikim kompanijama.

Da bi ušle u projekat, domaća mala ili srednja preduzeća moraju da ispune određene kriterijume, uključujući minimum 15 zaposlenih, postojanje firme najmanje tri godine, godišnji prihod od 200.000 evra i srpsko vlasništvo od najmanje 51 odsto. Osim osnovnih kriterijuma, postoje i specifični uslovi postavljeni od strane multinacionalnih kompanija, koji se odnose na procese, sertifikacije, licence, u čemu SME Hub igra ključnu ulogu, a to je dostizanje standarda kroz poslovne transformacije.

Firme koje ispunjavaju uslove biće kontaktirane radi daljih koraka uključivanja u projekat, dok će se firme koje trenutno ne ispunjavaju uslove zadržati u bazi, pružajući im priliku za učešće u projektu u budućnosti.

Prijavljivanje za ovu fazu traje do prve nedelje aprila, kada počinje novi ciklus. Svi zainteresovani mogu da popune formular na sajtu SME Hub u delu „Postani dobavljač“.

U proteklih šest meseci, nekoliko domaćih firmi je kroz SME Hub započelo transformaciju poslovanja, na putu ka ostvarivanju saradnje sa četiri multinacionalne kompanije, u vrednosti od 467.000 švajcarskih franaka.

Tokom intenzivnih transformacija, fokus će biti na unapređenju performansi domaćih preduzeća i transformaciji poslovanja kako bi se zadovoljili zahtevi i standardi globanog tržišta i multinacionalnih kompanija, kaže se u saopštenju.

Nakon toga, sledi period praćenja i monitoringa tokom godinu dana radi utvrđivanja uspešnosti i stepena implementacije. Posle ovog perioda, očekuje se da će domaće firme biti potpuno spremne za potpisivanje ugovora sa multinacionalnim kompanijama.

SME Hub ima budžet vredan više od sedam miliona švajcarskih franaka, sa namerom da što veći broj domaćih malih i srednjih preduzeća prođe kroz proces poslovne transformacije u narednih pet godina. Cilje je povezivanje multinacionalnih kompanija sa adekvatnim domaćim dobavljačima i da se kroz analizu poslovanja, uz konsultante, finansira i koordinira modernizacija poslovanja i tako otklone sve eventualne prepreke za uspostavljanje dalje saradnje.

Krajni cilj je da lokalno preduzeće koje je ušlo u projekat postane dobavljač multinacionalnoj kompaniji i na taj način uđe na globalno tržište. SME Hub je produkt javno-privatnog partnerstva Vlade Švajcarske koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i srpske kompanije ICT Hub i predstavlja važnu sponu u srpskoj privredi i podršci malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...