Srbiju predstavljalo devet proizvođača organske hrane

Pet miliona evra vrednost sklopljenih poslova na sajmu BIOFACH 2022

AgrobiznisBiznisManifestacijeU fokusu

4.8.2022 15:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pet miliona evra vrednost sklopljenih poslova na sajmu BIOFACH 2022 Pet miliona evra vrednost sklopljenih poslova na sajmu BIOFACH 2022
Prve analize učešća domaćih kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH 2022 u Nirbergu, pokazuju da su firme iz Srbije imale oko... Pet miliona evra vrednost sklopljenih poslova na sajmu BIOFACH 2022

Prve analize učešća domaćih kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH 2022 u Nirbergu, pokazuju da su firme iz Srbije imale oko 300 bilateralnih razgovora sa partnerima iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske, Izraela, SAD, Estonije i Turske, a vrednost novih izvoznih poslova procenjuje se na oko pet miliona evra.

Iz Privredne komore Srbije (PKS) objašnjavaju da je sajam bio prilika da naše kompanije ojačaju svoju poziciju na izuzetno zahtevnim inotržištima u organskoj industriji.

Srbija je prepoznata kao premium quality proizvođač i kao takva se može nositi sa konkurencijom iz cele Evrope. Naše kompanije koje posluju u ovom sektoru prate svetske trendove o čemu svedoči veliki broj sastanaka koje su imali tokom trajanja sajma“, kaže Ivan Lazić iz Službe za organsku proizvodnju PKS.

Foto: Privredna komora Srbije

On ističe da će bržem razvoju ovog sektora u Srbiji, doprineti novi Zakon o organskoj proizvodnji, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, a koji će biti u potpunom skladu sa novim EU regulativama.

Podseća da je na ovogodišnjem sajmu BIOFACH 2022, uz podršku Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Švajcarskog programa za promociju izvoza SIPPO i organizacije Serbia Organica, na sajmu učestvovalo devet proizvođača organske hrane koji su predstavili svoj izvozni program.

U okviru nacionalnog paviljona Srbije, srpski organski sektor predstavljali su Ecoagri Serbia iz Bele Crkve, Drenovac iz Arilja, Menex iz Kruševca, Master food iz Užica, ITN Group i kompanija Nisha iz Beograda, ES komerc iz Prijepolja, Agro-bis iz Blaca i Frutorga iz Prokuplja.

U okviru sajma, održan je i okrugli sto na temu razvoja organske proizvodnje u Srbiji na kojem je istaknuto da sektor organik sve više dobija na značaju, da je sve više površina pod organskim zasadom, a da raste i broj proizvođača uključenih u organsku proizvodnju, dok je vrednost izvoza u 2021. godini porasla za 57,4 odsto u odnosu na 2020. godinu.

 • GOCA BG

  5.8.2022 #1 Author

  Sjajna vest,imamo odlicne proizvode koji ce biti plasirani svuda u svetu..

  Odgovori

 • ZVE84

  7.8.2022 #2 Author

  Srbija me da bude vodeća u svetu po tom pitanju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...