Velika ulaganja u proizvodnju zdrave hrane

Raste broj organskih oranica, proizvodi i dalje skupi za domaće kupce

AgrobiznisBiznis

2.6.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Raste broj organskih oranica, proizvodi i dalje skupi za domaće kupce Raste broj organskih oranica, proizvodi i dalje skupi za domaće kupce
Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećane su u poslednjoj deceniji sa 5.000 na 23.000 hektara. Istovremeno, vrednost izvoza organskih proizvoda porasla je više... Raste broj organskih oranica, proizvodi i dalje skupi za domaće kupce

Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećane su u poslednjoj deceniji sa 5.000 na 23.000 hektara. Istovremeno, vrednost izvoza organskih proizvoda porasla je više od 15 puta. Podrška države je ove godine najveća – 28.000 dinara po hektaru.

Iako se površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećavaju, čine samo 0,6 procenata. U svetu se organski proizvodi gaje na oko 1,5 odsto oranica. Domaći proizvođači kažu da ih prati mnogo problema.

„Organskih sredstava za negu biljaka nema toliko i moramo da se osnažimo na način kako se organska proizvodnja neguje kroz, recimo, potapanje koprive ili drugih sredstava koje možemo naći u okolini. Da pravimo svoje glistnjake, da time hranimo biljku“, kaže organski proizvođač sa Rtnja Katarina Milosavljević, piše RTS.

Stefan Jović, organski proizvođač iz Čuruga, kaže da je najveći problem što većina koristi pesticide i herbicide i radi konvencionalnu robu.

Prema njegovim rečima, veoma je teško napraviti organsku parcelu, teško je doći do sirovine i prerada je mnogo skuplja.

„Mana je tržište, jer su cene visoke i onda ljudi izbegavaju i kupiće nešto što je manje zdravije za manje para“, kaže Tamara Simić iz Jalovika.

Foto: Pixabay.com

Organska proizvodnja je zahtevnija od konvencionalne. Potrebno je mnogo više ručnog rada i više vremena, što znači veće troškove. Zato organski proizvodi ne mogu biti jeftini.

„Morate da platite sertifikacionu kuću, da ispitujete zemljište, morate da ispitujete ovce. Analize su druge za organsko mleko od klasičnog mleka. To su skuplje analize. Proces proizvodnje je skuplji. Kada ne dodajete kabastu hranu, koncentrate, dobijate manju količinu mleka“, kaže organizator praktične nastave u Mlekarskoj školi u Pirotu Aco Mančić.

Stručnjaci ističu da su organski proizvodi bezbedniji i kvalitetniji, a ta proizvodnja ne ugrožava životnu sredinu. To je i državi važno.

„Ove godine najveći su podsticaji, 28.000 dinara po hektaru, tako da moramo reći da se država potrudila da poveća iznose podsticaja. Mi imamo jako puno malih proizvođača koji samo udruženi u grupnu sertifikaciju imaju šansu da plasiraju svoje proizvode“, navodi profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Snežana Oljača.

I dok se domaći potrošači tek upoznaju sa prednostima organskog voća, povrća, mesa i mleka u mnogim zemljama ti proizvodi su sve traženiji.

„Najveći kupci su Nemačka, SAD, Francuska, Kanada. Zamrznuto organsko voće, malina je broj jedna. Trend je da našu robu traže zemlje zapada, rečeno fudbalskim rečnikom, ‘premijer liga’ koji su platežno najsposobniji. Ako oni hoće da plate, mi ćemo da pravimo“, ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

U svim delovima zemlje ima uslova za organsku proizvodnju. Ona je posebno zanimljiva poljoprivrednicima sa manjim posedima, jer organskim proizvodima mogu da ostvare veću zaradu.

 • MARKO7

  2.6.2022 #1 Author

  Pa za izvoz nije skupo ali za nas itekako jeste…

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  3.6.2022 #2 Author

  Treba omogućiti da to bude mnogo povoljnije

  Odgovori

 • GOCA BG

  6.6.2022 #3 Author

  Naravno da treba da bude pristupacnije…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...