Kompanije premeštaju proizvodnju Sjedinjene Američke Države

Skupi energenti sele industriju iz Nemačke

Biznis

30.8.2023 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Skupi energenti sele industriju iz Nemačke Skupi energenti sele industriju iz Nemačke
Sve više industrijskih preduzeća planira selidbu iz Nemačke, pre svega zbog visokih cena energenata, pokazali su rezultati jedne ankete. Skoro trećina kompanija koje su... Skupi energenti sele industriju iz Nemačke

Sve više industrijskih preduzeća planira selidbu iz Nemačke, pre svega zbog visokih cena energenata, pokazali su rezultati jedne ankete.

Skoro trećina kompanija koje su učestvovale u istraživanju izmešta pogone u inostranstvo, odnosno smanjuje proizvodnju kod kuće, ili ima takve planove, prenosi agencija dpa.

Takvih kompanija je dvostruko više nego prošle godine, prema podacima Nemačke industrijske i privredne komore (DIHK).

Selidbe najčešće planiraju firme koje imaju 500 i više zaposlenih: 43 odsto priprema ili je već izmestilo kapacitete u inostranstvo.

Ove kompanije su često blisko povezane sa drugim zemljama i suočavaju se sa posebno oštrom konkurencijom.

Zabrinutost kompanija za svoju konkurentnost dramatično je porasla, rekao je zamenik generalnog direktora DIHK Ahim Derks (Achim Dercks).

Privrednici imaju veoma malo poverenja u energetsku politiku nemačke vlade. Mnogi ne očekuju poboljšanje na srednji i duži rok.

Kompanije premeštaju proizvodnju na primer u Sjedinjene Američke Države, jer je američka vlada usvojila program subvencija privrede vredan milijarde dolara.

Međutim, Derks je pomenuo i izmeštanje proizvodnje ili izgradnju novih kapaciteta u Francuskoj, gde je cena struje za industriju niža.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.