usklađivanje socijalnog cenovnika u vreme krize

Rast naknada za nezaposlene u Nemačkoj

EUU fokusu

30.8.2023 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast naknada za nezaposlene u Nemačkoj Rast naknada za nezaposlene u Nemačkoj
Nemačka vlada će od naredne godine povećati naknade za nezaposlene samce sa sadašnjih 502 na 563 evra mesečno, najavio je ministar rada Hubertus Hajl... Rast naknada za nezaposlene u Nemačkoj

Nemačka vlada će od naredne godine povećati naknade za nezaposlene samce sa sadašnjih 502 na 563 evra mesečno, najavio je ministar rada Hubertus Hajl (Hubertus Heil).

„To je povećanje od oko 12 odsto za oko pet miliona ljudi. Ljudima je potrebna podrška države, posebno u vreme krize i previranja“, rekao je Hajl.

Nezaposleni koji žive s partnerima ubuduće će primati 506 evra mesečno, umesto 451 evra, koliko je sada njihova naknada, prenosi Mina.

Vlada je još u januaru pokrenula veliku reformu socijalne zaštite, koja zamenjuje Hartz IV program naknada za dugotrajno nezaposlene. Taj program je na snazi od 2005. godine.

Novi sistem nazvan Bürgergeld (novac građana) znači da se socijalne naknade mogu brže nego pre prilagoditi inflaciji. Takođe predviđa bolje stručno osposobljavanje nezaposlenih.

Više će biti i naknade za osobe s decom. Za mlade od 15 do 18 godina naknada će od naredne godine iznositi 471 evro mesečno, umesto dosadašnjih 420 evra. Za decu od sedam do 14 godina predviđeno je povećanje s 348 na 390 evra, a za decu do šest godina s 318 na 357 evra po detetu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...