sve više strahuju od gubitka posla

Potonulo raspoloženje nemačkih potrošača

Vesti

29.8.2023 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potonulo raspoloženje nemačkih potrošača Potonulo raspoloženje nemačkih potrošača
Raspoloženje potrošača u Nemačkoj u avgustu se blago pogoršalo, i sve su slabije šanse da će se već ove godine na duže popraviti, navode... Potonulo raspoloženje nemačkih potrošača

Raspoloženje potrošača u Nemačkoj u avgustu se blago pogoršalo, i sve su slabije šanse da će se već ove godine na duže popraviti, navode istraživači.

Trenutno se ne vidi jasan trend ni naniže, ni naviše, ali je opšte raspoloženje potrošača loše, rekao je u utorak Rolf Birkl (Rolf Bürkl) iz instituta za istraživanje potrošnje GfK, prenosi dpa.

Očekivanja građana od privrede i plata, kao i njihova sklonost da troše padaju. U septembru će barometar GfK, prema predviđanjima, biti na minus 25,5 poena, 0,9 poena niže nego u avgustu.

Zaokret izostaje zbog visokih cena, pre svega hrane i energenata, objasnio je Birkl. Privatna potrošnja, jedan od pokretača nemačke privrede, ove godine će pre biti konjunkturna kočnica, dodao je.

U avgustu su očekivanja od privrede bila znatno mračnija, a osim inflacije potrošači sve više strahuju od gubitka posla.

U istraživanjima GfK svakog meseca učestvuje oko 2.000 ljudi, poslednja anketa bila je od trećeg do 14. avgusta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...