Najnovije odluke treba da ostave utisak jedinstva nemačke koalicije

Nemačka obezbedila 6,5 milijardi evra poreskih olakšica za kompanije

BiznisEUPoslovanje

28.8.2023 16:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka obezbedila 6,5 milijardi evra poreskih olakšica za kompanije Nemačka obezbedila 6,5 milijardi evra poreskih olakšica za kompanije
Vladajuća koalicija nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) rešila je svoj najnoviji spor, zaključivši sporazum kojim se obezbeđuje 6,5 milijardi evra (9,5 milijardi dolara)... Nemačka obezbedila 6,5 milijardi evra poreskih olakšica za kompanije

Vladajuća koalicija nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) rešila je svoj najnoviji spor, zaključivši sporazum kojim se obezbeđuje 6,5 milijardi evra (9,5 milijardi dolara) poreskih olakšica za kompanije, kao i 2,4 milijarde evra za dečije dodatke od 2025.godine. Kompromis je postignut tokom sastanka u Berlinu, piše Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Trostranačka vladajuća alijansa bila je pod pritiskom da ostavi svađu iza sebe uoči dvodnevnog povlačenja kabineta , a koji treba da se fokusira na napore vlade da podstakne nemačku ekonomiju.

Šolc i njegovi visoki ministri, takođe, žele da ostave utisak jedinstva koji je često izostao poslednjih meseci i koji je doprineo padu podrške koalicionim strankama u istraživanjima javnog mnjenja.

Birači razočarani tradicionalnim vladajućim strankama i koji se bore sa porastom cena hrane i energije preneli su u rekordnom broju odanost krajnje desničarskoj partiji Alternativa za Nemačku, koja je u anketama zauzela drugo mesto iza glavnih opozicionih konzervativaca.

Šolc je morao da se umeša u okončanje najnovijeg sukoba nakon što je Liza Paus (Lisa Paus) iz Zelenih, ministarka za porodična pitanja, blokirala paket poreskih olakšica koji je protežirao ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner), šef slobodnih demokrata koji se bave biznisom, jer je želela da se dodeli više novca za dečji dodatak.

Paus i Lindner će se pojaviti zajedno da iznesu detalje sporazuma, koji će biti potpisan u kabinetu na konferenciji za novinare u Berlinu.

Lindner je bio u centru koalicionih sukoba, ljuteći Zelene političkim pobedama u pitanjima uključujući kotlove na fosilna goriva, automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i privremeno produženje životnog veka nemačkih nuklearnih elektrana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...