objavljeni najnoviji podaci o američkom tržištu rada

U SAD najviši broj zahteva za naknade za nezaposlene od oktobra 2021. godine

SvetVesti

16.6.2023 10:55 Autor: Vladimir Jokanović 3

U SAD najviši broj zahteva za naknade za nezaposlene od oktobra 2021. godine U SAD najviši broj zahteva za naknade za nezaposlene od oktobra 2021. godine
Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za beneficije za nezaposlene ostao je povećan prošle nedelje, što je znak uticaja povećanja kamatnih stopa Feda tokom prošle... U SAD najviši broj zahteva za naknade za nezaposlene od oktobra 2021. godine

Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za beneficije za nezaposlene ostao je povećan prošle nedelje, što je znak uticaja povećanja kamatnih stopa Feda tokom prošle godine na otporno tržište rada.

Američko Ministarstvo rada prijavilo je 262.000 novih zahteva za nezaposlene u nedelji koja se završila 10. juna, saopšteno je u četvrtak. To je više nego što su analitičari očekivali, a broj potraživanja u poslednje dve nedelje najviši je od oktobra 2021. godine, prenosi ABC.

Poslodavci u SAD dodavali su radna mesta velikom brzinom otkako je više od 20 miliona radnih mesta nestalo tokom pandemije u proleće 2020. godine. Amerikanci su uživali neobičnu sigurnost posla, uprkos agresivnoj kampanji Federalnih rezervi za hlađenje ekonomije, u naporima za obuzdavanja inflacije.

Zvaničnici Feda odlučili su u sredu da ne povećaju svoju referentnu kamatnu stopu, iako su nagovestili da će to učiniti kasnije ove godine. Povećanje kamatnih stopa pomoglo u smanjenju inflacije, a tržište rada ostalo je neobično snažno tokom više od godinu dana.

Poslodavci u SAD dodali su prošlog meseca 339.000 radnih mesta, znatno više od očekivanja, pružajući ohrabrujuću sliku tržišta rada, čak i kada je stopa nezaposlenosti porasla na 3,7 odsto. Ekonomisti očekuju da će se smanjiti broj upražnjenih radnih mesta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...