Podaci ne ukazuju na recesiju

Raste broj zahteva za naknadu za nezaposlene u SAD

NovacSvet

10.3.2023 08:34 Autor: Vladimir Jokanović 1

Raste broj zahteva za naknadu za nezaposlene u SAD Raste broj zahteva za naknadu za nezaposlene u SAD
Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za naknade za nezaposlene porastao je prošle nedelje za najviše u poslednjih pet meseci, ali je osnovni... Raste broj zahteva za naknadu za nezaposlene u SAD

Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za naknade za nezaposlene porastao je prošle nedelje za najviše u poslednjih pet meseci, ali je osnovni trend ostao u skladu sa zategnutim tržištem rada, prema podacima američkog Ministarstva rada.

Inicijalna potraživanja za državnu naknadu za nezaposlene porasla su za 21.000 na desezoniranih 211.000 za nedelju koja se završila 4. marta. To je bilo najveće povećanje od oktobra i podiglo je potraživanja na najviši nivo za dva meseca, prenosi Reuters.

Ipak, potraživanja su ostala značajno ispod nivoa od 300.000 koji se dovodi u vezu sa recesijom. Ekonomisti su predviđali 195.000 novih zahteva prošle nedelje, dok se četvoronedeljni prosek mere trendova na tržištu rada popeo na 197.000 prošle nedelje.

Deo povećanja odražava porast broja zahteva u državi Njujork, kao i u Kaliforniji. Stručnjaci navode da je povećanje u državi Njujork očekivana posledica zimskog raspusta i da će verovatno biti poništeno u narednom izveštaju, dok će rast broja zahteva u Kaliforniji „verovatno biti uporniji“.

  • Bella

    12.3.2023 #1 Author

    to se kod nas nikad nece desiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...