Dogovor o izvozu žita pod znakom pitanja

Rusija nagovestila da neće produžiti sporazum

SvetVesti

7.9.2022 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rusija nagovestila da neće produžiti sporazum Rusija nagovestila da neće produžiti sporazum
Ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja reako je da Rusija nije mogla da izveze nijedan brod sa hranom u okviru sporazuma sa Ukrajinom,... Rusija nagovestila da neće produžiti sporazum

Ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja reako je da Rusija nije mogla da izveze nijedan brod sa hranom u okviru sporazuma sa Ukrajinom, Turskom i UN. Prema njegovim rečima, zbog toga ugovor o izvozu hrane možda neće biti produžen.

„Uspeli smo da postignemo dogovor, ali ništa ne funkcioniše kada je u pitanju ruska strana. NIjedan ruski brod nije izvezao rusko žito iz ruskih luka“, rekao je Nebenzja novinarima, prenosi Komersant, pozivajući se na Ria Novosti.

Nebenzja je napomenuo da ugovor ističe u novembru, ali da ga treba produžiti. „Nisam uključen u pregovore i dogovor o produženju ugovora, ali imajući u vidu rezultate, odnosno nedostatak rezultata, ne bih ništa isključio“, rekao je ruski diplomata.

Rusija, Ukrajina, Turska i UN potpisale su u julu sporazum o hrani. Prema njegovim uslovima, ukrajinsko žito se izvozi iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž bezbednog morskog koridora prema Turskoj. Istovremeno, zbog sankcija, Rusiji je neophodna dozvola za izvoz žitarica i đubriva, ali to ne funkcioniše, tvrdi Moskva.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je krajem avgusta da se uslovi dogovora o ruskom izvozu „sprovode mnogo lošije“ od dela sporazuma koji se odnosi na izvoz ukrajinskog žita iz blokiranih luka na Crnom moru. Ministarstvo je saopštilo tom prilikom da Moskva želi da se obaveze izvršavaju „sinhrono i paralelno“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...