Smanjenje proizvodnje, rastuća inflacija i nezaposlenost uzimaju maha

Doktor Propast predviđa da bi američka ekonomija mogla da potone

SvetU fokusuVesti

7.9.2022 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Doktor Propast predviđa da bi američka ekonomija mogla da potone Doktor Propast predviđa da bi američka ekonomija mogla da potone
Američki ekonomista Nurijel Rubini (Nouriel Roubini), koji je predvideo svetsku ekonomsku krizu 2008. godine, ima novu dijagnozu za stanje ekonomije u Sjedinjenim Američkim Državama... Doktor Propast predviđa da bi američka ekonomija mogla da potone

Američki ekonomista Nurijel Rubini (Nouriel Roubini), koji je predvideo svetsku ekonomsku krizu 2008. godine, ima novu dijagnozu za stanje ekonomije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

„Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato smanjenja proizvodnje, rastuće inflacije i nezaposlenosti“, upozorio je poznati ekonomista tokom eToro vebinara, prenosi 24sedam.rs pozivajući se na Sputnik.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), vodi bitku kako bi podizanjem kamatnih stopa „oslobodila“ finansijsko tržište od viška novca, upumpanog tokom borbe sa posledicama pandemije korona virusa, i obuzdala rastuću inflaciju.

Međutim, novo dramatično upozorenje Rubinija o stanju ekonomije o vodećoj sili sveta pokazuje da će Fed možda morati da udvostruči aktuelne kamatne stope na pet odsto, kako bi obuzdao inflaciju.

„Ipak, takvo povećanje moglo bi da uguši ekonomski rast i poveća nezaposlenost. Povećanje kamatne stope moglo bi da izazove čak i dužničku krizu. Brinem se zbog stagflatorne dužničke krize, jer imate najgore iz sedamdesetih godina u smislu šokova u snabdevanju i najgore od globalne finansijske krize iz 2008. godine zbog prevelikog duga. Ta kombinacija je opasna“, naglasio je on.

Poznati ekonomista ocenio je da bi potezi obuzdavanja inflacije mogli da ugroze privredu i izazovu krah vrednosti akcija, obveznica, nekretnina, privatnog kapitala i druge imovine. Sa druge strane, ako bi se odustalo od borbe protiv inflacije, poskupljenja bi mogla da se otmu kontroli.

Uporna inflacija i pandemija bolesti Covid-19, smatra Rubini, mogle bi da nateraju Fed da odvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbegla.

„Ako ste iza krive, recesija će na kraju biti ozbiljna, gubitak poslova i prihoda biće ozbiljniji. Morate biti ispred krive, a ne da je pratite i tek onda reagujete“, zaključio je on.

Da podsetimo, Nurijel Rubini je postao poznat po predviđanju globalne ekonomske krize 2008. godine, a na Volstritu je zbog toga stekao nadimak Doktor Propast.

  • GOCA BG

    7.9.2022 #1 Author

    Ne verujem da ce propasti,ali da ce sve biti gore,to da…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...