uporedo s krizom skočile i marže za velike kompanije

Stiglic: Rast kamata u SAD pogoršaće inflaciju

AnalizaSvetU fokusuVesti

5.9.2022 16:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Stiglic: Rast kamata u SAD pogoršaće inflaciju Stiglic: Rast kamata u SAD pogoršaće inflaciju
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic (Joseph Stiglitz) saopštio je da postoje tri razloga zbog kojih bi nastavak rasta kamata u Sjedinjenim Američkim... Stiglic: Rast kamata u SAD pogoršaće inflaciju

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic (Joseph Stiglitz) saopštio je da postoje tri razloga zbog kojih bi nastavak rasta kamata u Sjedinjenim Američkim Državama mogao pogoršati inflaciju.

U razgovoru za američku televizijsku kuću CNBC, on je rekao da je zabrinut ako taj rast bude previsok, prebrz i dugotrajan. Stiglic, koji je učestvovao na italijanskom ekonomskom forumu Ambroseti, smatra da je potrebno prilagoditi politiku gotovo nulte ili nulte kamatne stope koja je vladala 2008. godine, kada je bila recesija, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

On je naveo da je prvi razlog zbog kojeg smatra da bi američka centralna banka povećanjem kamatnih stopa mogla podstaći inflaciju taj što su njeni najveći uzroci poremećaji u snabdevanju tržišta, koji dovode do poskupljenja, što se nedavno dogodilo u SAD.

„Hoće li rastuće kamatne stope dovesti do više nafte, ali po nižoj cijeni? Hoće li rastuće kamatne stope dovesti do više hrane, ali po nižoj cijeni? Očigledno ne. Zapravo, rizik je da će pogoršati stvari. Zašto moramo ulagati na način da se rešimo problema na strani ponude koji stvaraju takav haos u ekonomiji“, pitao je Stiglic.

On je dodao da je drugi razlog to što su marže za velike korporacije porasle zajedno s njihovim ulaznim troškovima. “Stoga rast kamatnih stopa na nekonkurentnim tržištima može izazvati još veću inflaciju”, naveo je cenjeni ekonomista.

Takođe je kazao da su cene najamnina treći razlog, jer su one važan segment inflacije.

  • TATJANA

    6.9.2022 #1 Author

    Svakako kriza se samo produbljuje

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.9.2022 #2 Author

    Treba verovati čoveku koji je za ekonomiju dobio Nobelovu nagradu.

    Odgovori

  • MAJA

    6.9.2022 #3 Author

    Videcemo kako ce kod nas biti, strahujem

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.9.2022 #4 Author

    Realna analiza jednog strucnjaka…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...