Brisel priprema mere za zaustavljanje rasta cene struje

EU najavljuje reformu energetskog tržišta

EUInfrastrukturaU fokusuVesti

30.8.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU najavljuje reformu energetskog tržišta EU najavljuje reformu energetskog tržišta
Evropska unija sprema brzu reakciju kako bi pokušala da zaustavi rast cena električne energije i razmišlja o načinima reforme tržišta električne energije, rekla je... EU najavljuje reformu energetskog tržišta

Evropska unija sprema brzu reakciju kako bi pokušala da zaustavi rast cena električne energije i razmišlja o načinima reforme tržišta električne energije, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (Ursula von der Leyen) prilikom gostovanja na Bledskom strateškom forumu.

„Vrtoglavi rast cena sada, iz različitih razloga, otkriva ograničenja strukture našeg tržišta električne energije. Ono je razvijeno u drugim uslovima i s drugačijom svrhom. Zbog toga sada radimo na hitnoj intervenciji i strukturnoj reformi tog tržišta“, rekla je Fon der Lajen, prenosi Bloomberg Adria.

Sve više država članica zagovara određivanje gornje granice cena energije, a Češka, koja predsedava EU, najavila je vanredni sastanak ministara energetike za 9. septembar.

Oblik interventnog delovanja se još razrađuje i mogao bi biti predstavljen već ove nedelje, navode diplomate iz EU.

U jednom ranijem internom dokumentu EU, bila je navedena ideja da se ostavi mogućnost ograničenja cene gasa u slučaju da poraste nepodnošljivo mnogo, ali to ograničenje bi imalo tačno određen vremenski okvir te bi tržišna cena trebalo da bude na snazi što je duže moguće.

Češki premijer Petr Fijala (Petr Fiala) o temi ograničavanja cena energenata razgovarao je u ponedeljak u Pragu s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz). Šolc je posle sastanka rekao da se nada da će EU doći brzo do dogovora o tom pitanju.

„Pomno ćemo razmotriti koje instrumente imamo kako bi smanjili cenu električne energije. To ne može biti ništa odokativno, mora funkcionisati u tehničkom smislu, no jasno je da ono što su sada tržišne cene nije pravi odraz ponude i tražnje“, rekao je Šolc.

Jedna od mogućnosti je odvojiti cenu električne energije od cene gasa, dodao je. Češka upravo predlaže ograničenje cena prirodnog gasa koji služi za proizvodnju struje.

I belgijski premijer Aleksander de Kro (Alexander De Croo) smatra da EU mora nešto da učini.

„Mislim da moramo intervenisati jer trošak neizvesnosti postaje neizdrživ. U mojoj zemlji već duže vreme podržavamo određivanje gornje granice cena gasa i veleprodajne cene“, rekao je De Kro na energetskoj konferenciji u norveškom Stavangeru.

Francuska je u tom smislu izrazila dilemu ističući da je njena situacija drugačija od ostalih zemalja zahvaljujući vladinim merama protiv inflacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...