mogu da potroše do 27,5 milijardi evra

EU dozvolila Nemačkoj da svojoj privredi dotira račune za struju

EkologijaEUU fokusuVesti

19.8.2022 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

EU dozvolila Nemačkoj da svojoj privredi dotira račune za struju EU dozvolila Nemačkoj da svojoj privredi dotira račune za struju
Evropska komisija je odobrila Nemačkoj da podrži svoja energetski intenzivna preduzeća i tako smanji podsticaj za iseljenje poslovanja na destinaciju sa manjim troškovima za... EU dozvolila Nemačkoj da svojoj privredi dotira račune za struju

Evropska komisija je odobrila Nemačkoj da podrži svoja energetski intenzivna preduzeća i tako smanji podsticaj za iseljenje poslovanja na destinaciju sa manjim troškovima za očuvanje klime.

Prema toj odluci, Nemačka sme da potroši do 27,5 milijardi evra za dotiranje domaćih firmi koje zbog takse na emisiju ugljen-dioksida skuplje plaćaju struju.

To treba da ublaži udarac posrednih troškova zbog emisije i, time, rizik da ta preduzeća presele proizvodnju u zemlje izvan Evropske unije koje “imaju manje ambiciozne klimatske ciljeve,“ saopštila je EK. Dalje se navodi da ova mera “podržava efikasnu dekarbonizaciju nemačke privrede u skladu sa ciljevima Zelenog dogovora, bez poremećaja konkurentnosti”, prenosi DPA.

Naime, ako se deo nemačke privrede iseli jer želi da obori troškove proizvodnje tako što će izbeći plaćanje karbonske takse, samo će emisiju preseliti na neko drugo mesto, dodala je Komisija.

Pritom, preduzeća će pravo na pomoć dobiti samo uz ispunjavanje uslova, na primer prelaskom najmanje 30 odsto potrošnje struje na takozvane zelene izvore ili pobioljšanjem energetske efikasnosti proizvodnje.

U suštini, preduzeća će za dobijanje subvencija od iduće godine najmanje polovinu iznosa pomoći morati da ulože u efikasniju potrošnju energije ili dekarbonizaciju proizvodnog procesa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...