Razlog poskupljenja opadajući ruski tokovi

Cena gasa u EU sedam puta viša nego u SAD

SvetVesti

19.8.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cena gasa u EU sedam puta viša nego u SAD Cena gasa u EU sedam puta viša nego u SAD
Sjedinjene Američke Države pojačale izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) u Evropu u nastojanju da ublaže uticaj smanjenih isporuka iz Rusije. Prirodnim gasom u Evropi... Cena gasa u EU sedam puta viša nego u SAD

Sjedinjene Američke Države pojačale izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) u Evropu u nastojanju da ublaže uticaj smanjenih isporuka iz Rusije.

Prirodnim gasom u Evropi trguje se po cenama koje su ekvivalentne iznosu od oko 70 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cena u SAD, objavio je CNN, pozivajući se na analizu naftne konsalting kompanije Lipow Oil Associates.

Milion britanskih termalnih jedinica iznosi 293 kilovat-sati (kWh) električne energije, prenosi Politika.

Na zatvaranju američkog trgovanja u utorak, cena gasa je iznosila 9,33 dolara za milion BTU, navodi CNN, a prenosi Russia Today (RT).

Analitičari u SAD kažu da evropska kriza prirodnog gasa doprinosu višim cenama u Americi, ali da ona nije glavni pokretač rasta cena, dodaje CNN. Napominju da se više globalne cene prelivaju u SAD, kao i da je prirodni gas postao globalna roba s pojavom TPG-a.

SAD su pojačale izvoz TPG-a u Evropu u nastojanju da ublaže uticaj smanjenih isporuka iz Rusije, glavnog snabdevača Starog kontinenta prirodnim gasom, a svaki raspoloživi molekul gasa šalje se iz SAD u evrozonu.

Cene gasa u Evropi su se učetvorostručile od početka godine zbog opadajućih ruskih tokova. Cena na terminskom tržištu na TTF čvorištu u Holandiji premašila je ove nedelje 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od marta, podseća RT.

Gazprom predviđa da bi cena gasa ove zime mogla da poraste za 60 odsto, na više od 4.000 dolara za hiljadu kubika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...